Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatområdena som påverkas av regeringskrisen

  Svensk regeringskris behöver inte betyda så mycket i internationell klimatpolitik, men några klimatområden skakas om. Läget är därmed oklart för förhandlarna i Lima. 
  De internationella klimatförhandlingarna i Lima fortsätter som vanligt och Sverige är en del av den gemensamma EU positionen. Dock är det ett antal områden som påverkas. Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores, som är på plats i Lima skriver på hemsidan Klimatförhandling om fem områden som nu förändras.
  Klimatfinansiering
  Tidigare i höstas meddelade regeringen att de skulle satsa fyra miljarder i Gröna Fonden som ska starta upp. Fonden är till för att föra över pengar från Nord till Syd, men än kvarstår en del oklarheter om hur pengarna ska användas. Dessa pengar är säkrade eftersom de redan spikats i höständringsbudgeten. Pengar till Anpassningsfonden och pengar till en ny fond som diskuteras (Least Developed Countries Fund) fanns däremot i budgetpropositionen som röstades ned och blir därför inte av.
  Finansiella Mekanismer
  Finansiella Mekanismer, också kallat Clean Development Mechanisms, innebär att företag kan köpa sig klimatkrediter i Syd istället för att minska utsläppen i hemlandet. Den föregående regeringen var positivt inställda till mekanismen medan den nuvarande regeringen är mer skeptisk. Hur Sverige utåt sett kommer att förhålla sig till de finansiella mekanismerna är oklart.
  Modellandet Sverige
  Alliansregeringen framhöll ofta och gärna att Sverige är ett föregångsland i klimatfrågan. Även president Hollande menade i ett tal att Sverige visar vägen för minskade utsläpp och ökad ekonomisk tillväxt. Dock finns en spricka i kristallen här. Miljöpartiet och Åsa Romson säger att ekonomisk tillväxt måste ifrågasättas och att konsumtionsperspektivet måste in. Tillväxtkritiken syns inte alltid helt öppet, men finns trots allt kvar i Miljöpartiets partiprogram. Dock är det bara i rollen som modelland som Sverige kan påverka och därför vill även de rödgröna framhäva Modellandet Sverige.
  Den nya situationen innebär splittring i hur Sverige ska positionera sig, som modelland eller inte, och Goldmann spekulerar i om Romson och förra miljöminister Lena Ek kommer att kunna nå en överenskommelse.
  Andra avtal
  Förutom diskussionerna om klimatförändringarna är klimatmötet i Lima centrum för flera möten mellan länder. Myndigheter träffas för att diskutera avtal mellan biståndsgivare och biståndsmottagare och de områden, länder och inriktningar som regeringen angivit är nu kastade i papperskorgen och läget är mycket osäkert.
  Psykologin bakom förhandlingarna
  Internationell press har snappat upp regeringskrisen (exempelvis Al Jazeera och the Guardian) och för förhandlingarna menar Goldmann att det innebär att andra länder tar lättare på det som Sverige framför i Lima.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.