Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Konstgräs – sämre för både fotbollsfans och miljö

    Efter däckslitage är fotbollsplaner med konstgräs den största källan till utsläpp av mikroplast, vilket är farligt för havslevande djur som misstar plastkornen för mat. Det finns konstgräsalternativ som är bättre för miljön, men de är dyrare. 
    Däckslitage gör att massor av mikroplast sprids i naturen. Det sprids även mikroplast via hygienprodukter och vid tvätt av syntetkläder, som fleece. Men visste du att den näst största utsläppskällan av mikroplast är fotbollsplaner med konstgräs?
    Det är så kallat granulat, små plastkulor som läggs på fotbollsplanen för att få till rätt dämpning och för att plastgräset ska stå rakt, som försvinner ut i naturen. Från varje konstgräsplan försvinner mellan tre och fem ton granulat per år, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet.
    Sammanlagt är det mellan 2 300-3 900 ton mikroplast per år som sprids till naturen från konstgräsplaner. Däckslitage står för runt 13 500 ton per år, tvätt av syntetplagg står för mellan 200-2 200 ton per år, och mikroplaster från hygienprodukter för 66 ton per år.
    Det är dock skillnad på hur stor andel av mikroplasten som vi vet hamnar i havet. Från till exempel kosmetika och tvätt går det mesta av det som inte fångas upp av reningsverken direkt ut i havet, medan det är mer osäkert hur stor del av mikroplasten från bildäck och konstgräsplaner som hamnar i havet.

    Kan suga åt sig och sprida miljögifter

    Många havslevande djur får i sig mikroplast eftersom de tror att det är mat. De kan inte bryta ner plasten, den blir kvar i kroppen på dem och flyttar sedan högre och högre upp i näringskedjan.
    Ett stort problem med mikroplast är att det troligen suger åt sig miljögifter från vattnet. Mikroplasten får då en hög koncentration av miljögift, utöver de kemikalier plasten redan innehåller.

    Debatt om konstgräsets för- och nackdelar

    Inom fotbollsvärlden debatteras det ständigt om för- och nackdelarna med konstgräs. Dock är det inte främst miljöaspekter de flesta då tänker på.
    En fördel med konstgräs ur fotbollssynpunkt är att en kan spela på en konstgräsplan även på vintern, vilket inte går på en plan med naturligt gräs i vårt svenska klimat. Men många fotbollsspelare och fans är emot konstgräs och menar att det blir en helt annan typ av spel på konstgräsplaner. Malmö FF har till och med lämnat in en motion om att all elitfotboll ska spelas på naturligt gräs.
    I Jönköping ska det byggas en ny arena, och det debatteras om vad det ska bli för underlag.

    Vi har sagt att vi inte vill ha konstgräs på arenan. Det är vår bestämda uppfattning. Du får nog samma svar om du frågar de flesta fotbollsspelare också, säger J-Södras klubbchef Kjell Lundgren till Jönköpings-Posten.

    Miljövänligt konstgräs dyrare

    I Jönköping kommer granulatet på kommunens konstgräsplaner från återvunna bildäck. Enligt Martin Petterson-Dahl, avdelningschef för anläggningarna på Kultur- och Fritidsförvaltningen, är denna typ av granulat inte den bästa för miljön, men den är mycket billigare.

    Blir det en eventuellt ny arena med konstgräs föreslår jag 100 procent miljövänligt granulat. Hade jag fått välja hade det varit så på alla konstgräsplaner, men det blir en större investeringskostnad, säger Martin Petterson-Dahl, avdelningschef för anläggningarna på Kultur- och Fritidsförvaltningen i Jönköping till Jönköpings-Posten.

    Han berättar även att det går att använda kork, som är ett helt naturligt material, på konstgräsplaner. Det är ganska vanligt i varmare länder, men kan leda till problem eftersom det suger åt sig vatten. Det kan behövas en uppvärmd fotbollsplan för att det ska fungera i Sverige, tror Martin Petterson-Dahl.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.