Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Köttskatt skulle kunna rädda en halv miljon människor

  Foto: Public Domain

  Maten står för en fjärdedel av utsläppen globalt. Enligt en ny studie från Oxford University skulle en skatt på kött och mejeriprodukter minska klimatpåverkan och genom hälsosammare diet rädda en halv miljon människor per år.

  En klimatskatt på 40 procent på nötkött skulle leda till en minskning med 13 procent i konsumtion, vilket skulle räcka för att få ner köttets negativa klimatpåverkan med en miljard ton per år, motsvarande vad flygindustrin släpper ut.

  Det är tydligt att vi inte har någon chans att hålla klimatförändringarna under två grader om vi inte gör något åt utsläppen från vårt matsystem, säger Marco Springman som ledde studien.

  Forskarna tittade på olika typer av skatter och kom fram till att det optimala systemet höjer skatter på kött samtidigt som nyttigare mat subventioneras och pengar går tillbaka till folket.

  Klimatskatterna som enligt forskarna behövs är 15 procent på lamm, 8,5 procent på kyckling, 7 procent på fläsk och 5 procent för ägg, skriver Guardian.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.