Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kritik mot Arktiska Rådets kopplingar till oljeindustrin

  Foto: CC0 Public Domain

  En av det Arktiska Rådets huvuduppgifter är att ta vara på de unika naturvärden som finns i Arktis och arbeta för ett bevarande av arter och miljö. Efter Sveriges ordförandeskap som avslutades 2013 menar Fria Tidningen att rådet snarare utgör en plattform för de oljeintressen som finns i området.

  Arktiska rådet upprättades för snart 20 år sedan som ett samarbetsorgan mellan arktiska länder och organisationer av de ursprungsbefolkningar som finns i området. Rådets huvudsakliga uppgifter handlar om att främja miljöskyddet och att arbeta för förbättring av de arktiska invånarnas sociala, ekonomiska och kulturella välstånd. Efter Sveriges ordförandeskap 2011-2013 tog Kanada över stafettpinnen och startade AEC (Arktiska Ekonomiska Rådet) som en del i ökat miljöskydd och hållbar ekonomisk tillväxt. Majoriteten av medlemmarna har dock kopplingar till oljeindustrin och rådet verkar snarare ha blivit en genväg in i beslutsfattandet av bolag med stora intressen i Arktis, enligt Greenpeace till Fria Tidningen.

  Trots rådets centrala och viktiga roll som internationellt samarbetsorgan för miljöskydd och hållbarhetsfrågor i Arktis är det bekymrande att se den utveckling som skett de senaste åren enligt Fria Tidningen. Bland annat USA:s godkännande av Shells oljeborrning i Arktis, trots landets nuvarande ordförandeskap som de tog över efter Kanada i år.

  Att tillåta Shell som misslyckades så fruktansvärt med att ta upp den här oljan som vi inte har råd att förbränna är naturligtvis inte något bra klimatledarskap. Men vi kan se att USA i det de sagt hittills har en betydligt högre ambitionsnivå än Kanada hade under sitt ordförandeskap, så här hoppas vi faktiskt att USA kommer att ändra sig om att tillåta Shell och andra oljebolag att exploatera oljan i Arktis, säger Therese Jacobsson på Greenpeace för Fria Tidningen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.