Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Ljudkanoner hotar Arktis marina djurliv

  Foto: Will Rose/Greenpeace

  ”Föreställ dig öronbedövande explosioner, 8 gånger starkare än en jetmotor, var 10:e sekund, 24 timmar om dygnet. I flera veckor i sträck”. Så inleder Greenpeace kampanjen mot så kallade seismiska tester i Arktis.

  Bakgrunden är att oljebolaget Shell just nu använder ljudkanoner i sin jakt efter mer olja. De kraftiga ljudvågorna orsakar stort lidande för valarna och de andra vattenlevande djuren i området runt Arktis.

  De seismiska testerna går till så att fartygen, med hjälp av ljudkanoner, skickar ut kraftiga ljudvågor mot havets botten som sedan studsar tillbaka och registreras av sensorer på fartyget. Oljebolagen använder informationen till att ta fram undervattenskartor som visar var det är mest lönsamt att borra efter olja.

  Valar dör till följd av oljuden

  Marina däggdjur blir stressade av smällarna och kan tappa hörseln. På nära håll skadar tryckvågorna djuren så allvarligt att de till och med kan dö. Ljudet kan dessutom leda till oönskade beteendeförändringar, till exempel hos valar som själva använder sig av ljud för att navigera.

  Enligt Greenpeace har explosionerna orsakat ljudnivåer upp till 259 dB. För det mänskliga örat motsvarar det ett ljud som är åtta gånger starkare än bullret från en jetmotor.

  I kampanjen mot seismiska tester vill Greenpeace uppmärksamma världen om vad som pågår.

  Vi är här för att visa omvärlden att Shell och deras bundsförvanter gör vad som helst för att hålla sin föråldrade bransch vid liv. Oljeföretagen utnyttjar att isen smälter och borrar allt längre norrut efter den olja som är orsaken till att isen smälter. Inte nog med det, innan de börjar borra genomför de seismiska tester som kan vara skadligt för Arktis marina liv.

  Sune Scheller, Campaigner for Greenpeace

  Skriv på uppropet för att skydda Arktis!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra