Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Banker och fondbolag som sålt av sitt innehav i kol, olja och gas har tjänat många miljarder på beslutet, visar en granskning av Fair Finance.

  Under de senaste månaderna har Supermiljöbloggen rapporterat om att SPP, Handelsbanken och Första AP-fonden valt att sälja av sina innehav i fossilbolag. Beslutet har har nu visat sig vara en win-win för både miljö och ekonomi.

  I en sammanställning som Fair Finance har gjort tillsammans med Greenpeace framkommer att de tre fondförvaltarna tjänat ungefär 4,7 miljarder kronor på att inte satsa pengarna i fossila verksamheter under det första kvartalet. Samtidigt har statliga sjunde AP-fonden, som förvaltar över hälften av svenskarnas pensionspengar, förlorat närmare 7 miljarder på att inte ha flyttat pengarna från fossilbolag.

  Det är varken moraliskt eller ekonomiskt försvarbart att fortsätta investera fossilt. Därför är det väldigt positivt att flera pensionsfonder och banker den senaste tiden flyttat sina pengar från fossilbranschen. De har redan tjänat stort på det, både i pengar och i kundanseende, säger Jakob König på Fair Finance.

  Fossilbranschen har genomgått ett sällan skådat börsras det senaste halvåret. Både coronakrisens framfart och geopolitiska konflikter har satt oljepriset i fritt fall. Om utvecklingen fortsätter kan hela 40 procent av USA:s olje- och gasproducenter gå i konkurs.

  Fair Finances granskning är bara en i raden av undersökningar som visar att fossilfritt är det nya svarta. I en rapport som släpptes i april visade de kända ekonomerna Joseph Stiglitz och Nicholas Stern att långsiktig, klimatvänlig stimulanspolitik är överlägsen när det gäller ekonomisk uppbyggnad efter en kris.

  Glädjande nog börjar allt fler finansaktörer inse riskerna med att investera i kol, olja och gas. I höstas meddelade EU-banken, världens största offentliga långivare, att de ska stoppa i stort sett alla fossila investeringar. Nu väntar vi bara på att de svenska storbankerna och övriga fondförvaltare ska följa efter.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.