Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Luxemburg får gratis kollektivtrafik

  Foto: Pixabay

  Luxemburg är ett av Europas minsta länder, men lider ändå av enorma trafikstockningar. För att bekämpa detta har de valt att från och med den första mars 2020 totalt stryka avgifterna för tåg, spårvagn och buss. Åtgärden är framförallt avsedd att minska mängden bilister och de luftföroreningar de orsakar – men det är tveksamt om det kommer fungera.  

  I Luxemburg står bilen för 71 procent av fritidsresorna och för nästan hälften av arbetsresorna. En stor andel av den arbetande befolkningen pendlar över landsgränserna för att ta sig till arbetet. De åker dagligen mellan Luxemburg och grannländerna Tyskland, Belgien och Frankrike. Bilisterna orsakar stora trafikstockningar och utsläpp, speciellt vid rusningstid. För att reducera detta vill Luxemburg uppmuntra allt flera människor att utnyttja kollektivtrafiken. Utöver gratis bussresor skall de också förbättra trafiknätverket och erbjuda fler parkeringsmöjligheter vid gränsen. 

  Gratis kollektivtrafik har redan tidigare testats i städer, till exempel i Estlands huvudstad Tallinn, men Luxemburg blir det första landet i världen som inför gratis kollektivtrafik. Visserligen har landet en liten befolkning på dryga 600 000.  

  De nya trafikförordningarna anser man kommer bli billigare för Luxemburgs medborgare, särskilt för låginkomsttagare. Försäljningen av biljetter täckte tidigare bara åtta procent av de totala kollektivtrafikkostnaderna, men nu är det staten och skatter som kommer täcka också denna andel.

  Det finns en viss oro över att gratis kollektivtrafik inte kommer minska bilåkandet i särskilt stor utsträckning. Mycket pekar på att lägre priser inte alltid motiverar bilister att byta färdsätt. Istället är det cyklister och gångtrafikanter som börjar åka mer kollektivtrafik. Därför hade Luxemburg kunnat minska bilismen mycket enklare genom att begränsa biltrafiken, och satsa mera på turtäthet och infrastruktur.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.