Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Miljömärkt fiskeri använder olagliga metoder

  Foto: Hans Hillewaert

  MSC-märkt fiskeri använder olagliga metoder för att fiska utrotningshotad torsk. De olagliga metoderna har påtalats för MSC men inga åtgärder kommer göras. Fiskeriets havskräftor fortsätter vara miljömärkt.

  Kattegatt är ett viktigt område för hållbart fiske. Sverige och Danmark har ingått ett avtal om ett totalt fiskeförbud för torsk inom ett område i södra Kattegatt för att bevara de torskbestånd som sedan 1970-talen blivit överfiskade. Miljöorganisationen The Black Fish avslöjade avslöjade för fyra månader sedan att ett fiskeri som är MSC-märkt använder olagliga metoder för att komma åt torsken.

  Fiskeriet har rätt att fiska havskräftor men eftersom trålarna ofta får upp både havskräftor och torsk har Fiskeriverket beslutat att fiskerierna ska ha specialdesignade trålar som är gjorda för bottnen och specialdesignade nät som gör att torskarna kan simma igenom medan havskräftorna blir kvar.

  På så vis kan fisket fortsätta medan man bygger upp torskbeståndet. Men reglerna verkar inte uppfyllas i och med att The Black Fish fångade fiskeriets olagliga metoder på bild och video. En av organisationens inspektörer förklarar för The Ecologist

  Under inspektionen upptäckte vi att det fanns flera stålgaller som inte var ordentligt fastsatta till trålnäten, det skapar öppningar under gallret som gör att torsken fångas. Ett nät använde till och med kedjor som tyngder för att öppna upp nätet ännu mer vilket gör stålgallret helt verkningslöst.

  The Black Fish har påtalat dessa illegala metoder för Marine Stewardship Council (MSC), en internationell organisation som miljömärker hållbart fiske, men organisationen har valt att inte plocka bort märkningen för hållbart fiske från fiskeriets havskräftor. Det innebär att miljömärkta havskräftor bidrar till ett olagligt torskfiske.

  Wietse van der Werf, internationell direktör på The Black Fish kommenterar till The Ecologist

  Miljömärkningar betyder väldigt lite om organisationerna inte gräver djupare i vad fiskerierna håller på med. Oanmälda inspektioner och hemliga inspektörer skulle vara en bra början.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra