Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter Nyheter

  Miljöorganisationer anklagar Sverige för maktmissbruk

  Foto: supermiljobloggen

  Våren 2023 är Sverige ordförande i Europeiska unionens råd, även kallat ministerrådet. I sex månader planerar och leder Sverige arbetat i ministerrådet och företräder rådet i relationerna till andra EU-institutioner. Nu kommer tung kritik om att Sverige utnyttjar ordförandeskapet.

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om oron inför det svenska ordförandeskapet i EU och om PR- kampanjer kring skogsbruket i Sverige. Nyligen uppmanade 500 forskare EU att säkra skydd av skog, både för klimatet och mångfaldens skull. Enligt ett dokument som läckt ut under det svenska ordförandeskapet framgår att Sverige försöker påverka hur skogsbiomassa ska klassas.

  Det är praxis att ett ordförandeland i EU förhåller sig neutrala och inte använder ordförandeskapet för att argumentera för egna nationella syften.

  Enligt DN försöker Sverige nu runda en majoritetsposition i EU-rådet som ministrarna kom överens om i juni 2022.  

  Forest Defenders Alliance är ett initiativ som samlar miljöorganisationer i och utanför Europa. Initiativet är engagerat i frågan om att skogar används som förnybar energi för att lösa klimathotet. Forest Defenders Alliance har reagerat starkt på Sveriges ledarskap i EU och framför i ett öppet brev stenhård kritik om maktmissbruk och brister vad gäller att följa vetenskapliga fakta:

  The Swedish Presidency’s proposals for biomass policy fully mirror the interests of its forest industry. We consider this a misuse of the role of EU Presidency and ask Parliament and the Commission to renounce the Swedish proposal, and particularly ask the Council to follow the science.

  (Fritt översatt: Förslagen avseende biomassa under Sveriges EU-ordföranskap avspeglar skogsindustrins intressen. Vi ser detta som ett missbruk av EU-ordförandeskapet och uppmanar parlamentet och kommissionen att ta avstånd från det svenska förslaget samt uppmanar rådet att följa vetenskapen.)

  Sverige, tidigare ett land känt för att ligga i framkant på miljöområdet, uppmanas nu alltså av den europeiska miljörörelsen att följa vetenskapliga fakta i sitt arbete. Det öppna brev som Forest Defenders Alliance tillsammans med miljöorganisationer både inom och utanför Europa skrivit avslutas med:

  Dear policy makers, you must not give in to the Swedish Presidency bullying.

  (Fritt översatt: Kära beslutsfattare, ni får inte ge efter för det svenska ordförandskapets översitteri.)

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.