Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljövänligt jordbruk gav fler fjärilar och fåglar, utan att minska produktionen

  I en tioårig studie togs delar av jordbruksmark ur produktion för att skapa livsmiljöer för biologisk mångfald. Resultatet visar att den totala skörden bibehölls – och även förbättrades för vissa grödor.

  I en studie av UK Centre for Ecology and Hydrology avsattes improduktiva och svårodlade områden för att öka antalet vilda djur som är avgörande för jordbruksproduktion, som pollinatörer och skadedjursätande fåglar och insekter. Studien som pågick i tio år och är den längsta av sitt slag genomfördes på Hillesden, en 1 000 hektar stor gård i Buckinghamshire i södra England. Gården beskrivs som en typisk större engelsk konventionell farm.

  England ser en generellt negativ trend för många fjärilar och fåglar, men i projektet fördubblades antalet fjärilsarter. Dessutom ökade fåglar som vanligtvis livnär sig på insekter, som talgoxe och blåmes som ökade med 88 procent respektive 73 procent.

  – Att undersöka förändringar i populationer över en betydande tidsperiod och jämföra dessa med andra platser innebär att vi kan vara säkra på att miljövänliga jordbruk kan ge långsiktiga fördelar för fågel- och fjärilspopulationer, sa studiens huvudförfattare Dr John Redhead till the Guardian.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!