Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  MP mandatperiodens miljöbästa parti

  Jessica Rosencrantz (M), Martin Kinnunen (SD), Magnus Ek (C) och Lorentz Tovatt (MP). Foto: WWF

  Miljöpartiet kniper förstaplatsen när Naturskyddsföreningen rankar vilka partier som varit bäst och sämst för miljön under den gångna mandatperioden.

  MP har varit pådrivande i både regering och riksdag, enligt Naturskyddsföreningens granskning. Det märks inte minst på att regeringens politik blivit betydligt svagare sedan S blev ensamma om makten. På andraplats hamnar Vänsterpartiet, som dock får rejäl bassning för att ha försämrat sin miljöpolitik det senaste året.

  En bra bit därefter följer Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna på delad tredjeplats. I botten hamnar Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De har inte bara varit passiva, utan dessutom på en rad områden motverkat klimat- och miljöpolitiken.

  Resultatet från Naturskyddsföreningens granskning liknar slutsatserna från WWF:s valenkät, som SMB rapporterade om förra veckan. Även i denna enkät, som listar partiernas miljölöften inför det kommande valet, presterar MP bäst, följt av V. Överlag fick nästan alla partierna dåliga betyg – ”ett förbluffande dåligt resultat” enligt miljöorganisationen.

  Under ett valseminarium med WWF passade SMB på att fråga Moderaterna om hur sänkningen av bensin- och dieselskatten går ihop med rådande forskningsläge om klimatet.

  Jag tror inte att det är en ökningstakt som man hade velat ha politiskt beslutat. Därför tycker jag att det är rimligt att göra en korrigering. Det är uppenbart att det fossila behöver bli dyrare över tid, men vi behöver göra det i en takt som slår undan benen för människor eller riskerar tilltron till klimatpolitiken, säger Jessica Rosencrantz, klimatpolitisk talesperson för M.

  Ni anser inte att sänkningen går emot klimatforskningen?

  – Nej, det skulle ju ha varit som att politiken redan från början hade sagt ”nu ska vi höja priset med tio kronor litern på ett år”, men det är det ju ingen som har föreslagit.

  På plats fanns också Centerpartiet, som får relativt goda betyg av både Naturskyddsföreningen och WWF när det kommer till klimat men sämre när det gäller biologisk mångfald. I debatten visade C:s miljöpolitiska talesperson Magnus Ek en del skillnader mot partilinjen, bland annat gällande en nationell koldioxidbudget. Det har partiet sagt nej till i enkäten men fick till en början ett spontant ja i debatten.

  Hur troligt är det att Centerpartiets klimatpolitik blir mer ambitiös, till exempel genom att jobba för en koldioxidbudget?

  Jag tror inte man ska läsa in någonting i att jag står på en scen och viftar med skyltar, mer än att jag kanske skulle ha kollat mer på den faktiska enkäten. Ibland är det slantsingling om man kan säga ja eller nej. Vi har ofta liknande ambitioner (med WWF, reds.anm), utöver skogsområdet, men jag räknar med att Centerpartiets miljö- och klimatpolitik fortsätter bli mer ambitiös. Det har den blivit under hela den tid jag varit medlem, säger Magnus Ek.

  WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind ser positivt på möjligheten att få partier att ändra sig om en nationell koldioxidbudget. Idag är det bara MP och V som ställer sig bakom ett sådant förslag.

  – Vi ser här att två partier säger ja, och vem vet – kanske är ett tredje på gång. Om vi ska skala ner är det här den bästa vägen framåt.

  Nu krävs idogt arbete för att lyfta miljön högre upp på politikernas agenda.

  – Vi måste få in miljö- och klimatfrågorna mer i valrörelsen. Det är ganska naturligt att debatten domineras av Ukraina och Nato, men samtidigt är det här valet helt centralt för klimatet eftersom utrymmet att minska utsläppen minskar oerhört snabbt, säger Gustaf Lind till SMB.


  Mer om valet

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.