Nio tips för ett renare vatten
Vi spolar varje år ner 7 000 ton skräp i våra toaletter. Det kan vara allt från leksaker till löständer eller stövlar. Dessutom hamnar stora mängder kemikalier i avloppet, vilket skadar vår miljö och vårt vatten.
Mitt Vatten har låtit tre unga konstnärer skapa konst av skräp insamlat från våra reningsverk. Konstverken visas fram till den 20 december på www.mittvatten.se/skitgalleriet.
1. Less is more. Har du tänkt på att du enkelt kan minska din vatten- och energiförbrukning? När du köper en ny diskmaskin, jämför energi effektivitet för att jämföra vattenanvändning mellan olika modeller. Även om vårt vatten inte riskerar att ta slut så är det viktigt att vi inte slösar på det vi har.
2. Överdosera inte. Det blir inte renare för att du använder mer. Genom att dosera rätt vid disk och tvätt är du snällare mot vattnet och miljön. Påfrestningarna blir heller inte lika stora om du alltid kör full maskin. Då räcker både tvätt, porslin och natur längre.
3. Köp miljömärkt. Allt som hamnar i vattnet påverkar kretsloppet. När du duschar blir vattnet smutsigt. Och det är okej, så länge det inte en hamnar massa onödiga kemikalier i vattnet. Köp produkter märkta med Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman så minskar mängden onödiga kemikalier. Vissa typer av kläder har en smuts- och vattenavvisande yta. De kan innehålla flourerade miljögifter som inte är bra för miljön. Därför är det viktiga att handla miljömärkta kläder eller klä sig efter principen kläder efter väder.
4. Lämna farligt avfall på miljö- eller återvinningsstationer. I avloppsreningsverken finns det fantastiska bakterier. Bakterierna som hjälper oss att rensa och rena vattnet. Men ämnen som målarfärg, kemikalier och lösningsmedel tar död på dessa bakterier, och det är varken bra för oss eller miljön. Se alltid till att lämna farligt avfall på miljö- eller återvinningsstationer.
5. Skaffa en papperskorg på toaletten. Toaletten är faktiskt bara gjord för bajs, och kiss, och toapapper, och inget annat. Allt annat, alltså det som vi kallar för skräp, orsakar stopp i pumpstationer och ledningar. Placera istället en papperskorg på toa så hamnar skräpet på rätt ställe direkt. Nästan allt som inte hör hemma i toaletten hör hemma i papperskorgen, eller på miljöstationen. Typiska saker som ska vara i papperskorgen är tops, hår, tandtrådstrassel, tuggummi, snus, tvättservetter, tamponger, bindor och cigarettfimpar.
6. Se upp för miljögifter. Bakterier finns överallt: i toaletten, på reningsverken och till och med i din mage. Vissa bakterier är bra och andra är dåliga för oss människor. Triclosan, som till exempel kan finnas i deodoranter, är ett exempel på ämnen som inte är bra för miljön. Det kan slå ut vattenorganismer i våra sjöar och hav.
7. Återvinn. Vissa saker hör varken hemma i toaletten eller i papperskorgen. Det gäller alla de saker som går att återvinna som till exempel tidningar, papp, elektronik, glas och metall. Alltså allt det som inte hör hemma i toan eller papperskorgen.
8. Lämna medicinerna till apoteket. Mediciner hör hemma i människokroppen, inte i toaletten. I avloppet tar mediciner död på de goda bakterierna som hjälper till att rensa och rena vattnet. Lämna gamla mediciner till ditt apotek istället för att spola ner dem i toaletten. Då mår förhoppningsvis både du och bakterierna i avloppet bättre.
9. Använd en miljöcertifierad biltvätt. Ta bilen till biltvätten så minskar du utsläppen av skadliga ämnen med 90% och räddar naturen från farliga ämnen. I en ”gör det själv-hall” med miljömärkta bilvårdsprodukter är det lika effektivt.På en miljöcertifierad biltvätt finns oljeavskiljare som tar bort oljerester, tungmetaller, föroreningar och kemikalier och hindrar det från att rinna ut i naturen. Om du inte har en närliggande biltvätt och måste tvätta bilen hemma så är det bättre att tvätta bilen på en gräsmatta istället för på gatan.
Sugen på att lära dig mer? Kolla in Svenskt Vattens hemsida.
Visste du att den 19 november är det Världstoalettdagen. Det är en officiell FN-dag som uppmärksammar att 2,5 miljarder människor saknar tillgång till toalett.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till