Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny rapport: Sveriges transporter missar klimatmålen

  Sveriges åtgärder för att minska våra utsläpp från transporterna räcker inte för att nå de klimatambitioner som riksdag och regering har enats om, det konstaterar Trafikverket.

  Trafikverkets nationella plan för transportsystemet 2014 – 2025 är en plan som ska uppfylla de transportpolitiska målen, där bland annat klimatfrågan ingår. Planen presenterades i förra veckan och ska nu ut på remiss. Rapporten bekräftar det som tidigare texter från trafikverket också påpekat, nämligen att vägtrafiken inte kommer att uppnå klimatmålet. Beskedet är oroande, inte minst eftersom att vägtrafiken står för nästan en fjärdedel av Sveriges utsläpp.

  Istället konstaterar trafikverket att utsläppen, med dagens föreslagna åtgärder, kommer ligga kvar på ungefär samma nivå de kommande åren, och sen börja öka istället för att minska.

  Bedömd framtida utveckling med dagens beslutade styrmedel är att vägtransportsektorns utsläpp under det närmsta decenniet kommer att förbli ungefär konstanta alternativt minska något. Utsläppen förväntas sedan att öka igen då prognostiserad trafikökning överstiger energieffektivisering och ökad andel förnybar energi. Om förväntad utveckling utifrån dagens beslutade styrmedel och åtgärder sätts i relation till det sektors-övergripande och transportpolitiska klimatmålet, är det tydligt att transportsystemet inte kommer att bidra tillräckligt för att nå dessa.

  Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd håller med om att utsläppsminskningen idag går för långsamt, men vill inte utlova några nya åtgärder i nuläget.

  Regeringen har högt ställda miljö- och klimatmål och för att nå dessa krävs en portfölj av effektiva åtgärder. En viktig del är utredningen om fossilberoende fordonsflotta, men vilka nya eller förändrade styrmedel som den kommer att föreslå är för tidigt för mig att spekulera om, säger hon till Supermiljöbloggen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.