Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Ojnare: Högsta Domstolen säger nej till Nordkalk

    I Gotländska Ojnareskogen jublar aktivisterna nu på morgonen. Det blir inget kalkbrott i den känsliga och unika miljön, i alla fall inte just nu. Högsta Domstolen har ogiltigförklarat en tidigare dom, som gav Nordkalk rätt att bedriva kalkbrott.

    Det var nu på morgonen 08:45 som Högsta Domstolen meddelade sin dom. Nordkals tillstånd från 2009 ogiltigförklaras. En domstol ska på nytt ta ställning till om de ska få tillstånd eller inte utifrån den nya fakta som kommit upp om områdets känslighet.

    Det som Högsta Domstolen tagit beslut om är om domen från Mark- och miljööverdomstolen från 2009, som gav Nordkalk rätt att bedriva kalkbrott, fortfarande gäller. HD har beslutat att den domen inte gäller och att nya prövningar behövs.

    HD skriver i ett pressmeddelande:

    Högsta domstolen har idag undanröjt tillståndet för ett bolag att bedriva kalkstenstäkt på norra Gotland. Bolagets ansökan ska prövas på nytt av mark- och miljödomstolen.

    Kampen mellan aktivisterna och företaget är dock inte över än. Nu ska Nordkalks tillstånd prövas på nytt utifrån de klagomål och lagar som finns.

    Hela domslutet finns att läsa här.

    — UPPDATERAT: REKATIONER —

    Fältbiologernas ordförande Salomon Abresparr säger:

    Högsta Domstolens besked är vi glada för, men det är inte en seger. Framtiden för Ojnareskogen och norra Gotlands dricksvatten är fortfarande osäker. Vi kämpar för att Ojnareskogen ska bli nationalpark!

    Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson säger:

    Bunge är ett unikt område i Sverige och norra Europa, både med tanke på de höga naturvärdena och med tanke på vattenförsörjningen i området. Då går det inte att bryta ett hål som är dubbelt så stort som Visbys ringmur där.

    Miljöpartiets språkrör Åsa Romson säger:

    Det är oerhört glädjande. Ojnare har fantastiska naturvärden och det skulle vara för sorgligt om inte ens ett så värdefullt område som detta skulle kunna skyddas.

    Länsstyrelsen på Gotland säger genom sin chef Anna-Lena Fritz:

    Domen innebär att naturmiljön och Natura 2000-frågan kommer att utredas mera grundligt i den nya tillståndsprövningen av Mark- och miljödomstolen, vilket vi välkomnar.

    Nordkalk AB:s VD Anders Mattsson säger:

    Detta var ett tungt besked för oss och våra anställda. Efter den långa och osäkra process som redan nu pågått i över 8 år, har vi redan tvingats anpassa produktionen. I och med detta besked kommer ytterligare åtgärder att bli nödvändiga.

    Vänsterpartiets miljöpolitiske talesperson Jens Holm säger:

    Det är fantastiskt glädjande att hotet mot den unika naturen tillfälligt är stoppat. Det är även positivt att man gör en sammanhållen prövning för att se vilka effekter en täktverksamhet får på de Natura 2000- områdena som ligger vid det aktuella området.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.