(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Politiken missgynnar metallåtervinning till förmån för ny gruvdrift

Foto: Tanakawho via Flicker CC

Det är billigare att bryta ny metall än att återvinna den. Trots att återvinning visats vara samhällsekonomiskt bättre får gruvindustrin mycket större ekonomiskt stöd än återvinningssektorn. Nils Johansson vid Linköpings universitet har rett ut varför – och svaren ligger i politiken.

– I den svenska mineralstrategin, det dokument som pekar ut Sveriges framtida metallpolitik, nämns visserligen att både återvinning och gruvdrift ska öka. Men trots att begreppet hållbarhet nämns över 40 gånger är i stort sett alla de direkta anslagen riktade till gruvsektorn, bland annat 3,5 miljarder kronor till infrastruktur. Det låter inte hållbart i mina öron, säger Nils Johansson till LiU.

Metaller är som bekant inte en oändlig resurs, och vissa börjar ta slut. Exempelvis har vi redan brutit hälften av alla de kända reserverna av koppar som finns. Till viss del återvinns metaller, men många av de sällsynta jordartsmetallerna återvinns inte alls trots att metallhalterna kan vara lika höga på en deponi som i berggrunden.

Återvinningsföretagen måste bland annat betala deponiskatt vilket gruvorna slipper. Gruvsektorn har också lägre koldioxidskatt och lägre energiskatt, och de statliga forskningsanslagen är avsevärt högre till gruvsektorn än till återvinningssektorn.

– Man kan se detta som ett politiskt stöd till gruvsektorn som motsvarar över 30 miljarder kronor per år, medan återvinningssektorn endast stöds med några få miljoner i forskningsanslag. Även om man jämför per producerad ton metall så subventioneras gruvsektorn fundamentalt mycket högre än återvinningssektorn, säger Nils Johansson.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.