Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Politisk strid att vänta om försvarets vindkraftmotstånd

  Hundratals vindkraftverk har stoppats hittills.

  I fredags hölls ett möte i Göteborg mellan politiker, Försvarsmakten och vindkraftsbranschen om den konflikt som uppstått sedan försvaret konsekvent börjat säga nej till bygget av nya vindkraftverk inom en radie på fyra mil kring militära flygplatser.

  Enligt SVT Västnytt som rapporterar om mötet har försvaret de senaste tre åren sagt nej till bygget av nästan 400 vindkraftverk bara i Västra Götaland, något som gör att regionen, enligt beräkningar gjorda av Power Väst, går miste om uppåt 14 miljarder i investeringar.

  Försvarsmakten, som menar att vindkraftverken utgör en säkerhetsrisk, får alltid rätt om de säger nej. Men enligt Lise Nordin som är riksdagsledamot för Miljöpartiet och som SVT Västnytt pratat med så borde denna möjlighet till veto diskuteras. I en nyligen publicerad riksdagsmotion som nämns i inslaget förklarar Nordin att försvaret konsekvent säger nej, ofta ”med vaga hänvisningar till rikets säkerhet”, och att så mycket som halva landytan i södra Sverige i dag omfattas av försvarets vindkraftsrestriktioner.

  – Vi måste få upp den här frågan politiskt, det är inte rimligt att försvaret kan säga nej utan att motivera varför när vi behöver investera i vindkraft, säger Nordin till SVT Västnytt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.