Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så mycket bekämpningsmedel finns det i maten

  En större europeisk undersökning kring bekämpningsmedel i maten har just sammanställts, och beskeden är överlag positiva för Sveriges del menar Livsmedelsverket. Fyra procent av de kontrollerade livsmedlen i Sverige hade högre nivåer av bekämpningsmedel än vad som är tillåtet.

  En nivå på fyra procent är inget vi bör känna oro för menar livsmedelsverket, eftersom gränsnivåerna för vad som är tillåtet är satta med en marginal som gör att det normalt sett inte är skadligt att överskrida gränsvärdet enstaka gånger. De flesta fall av överskridna nivåer av bekämpningsmedel hittas i frukt och grönt. I ett europeiskt perspektiv hamnade Sverige strax över medel vad gäller bekämpningsmedel i maten. Orsaken var dock inte inhemskt producerade livsmedel, för svenskproducerade frukter och grönsaker överskreds gränsvärdena endast i ett fall av 225.

  Vill man försöka undvika de bekämpningsmedel som finns där ute finns det flera olika tips. Dels att försöka äta varierat, på så sätt undviker du att få i dig för mycket av enskilda bekämpningsmedel som råkat följa med i någon enskild vara. Dels bör du försöka välja hyfsat närodlat, Sverige är i regel säkrare än EU, och EU är i regel säkrare än länder utanför EU. Finns möjligheten är såklart även att välja ekologiskt en bra garantistämpel.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.