Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så mycket friskare kan Stockholms barn bli med minskad bilism

  En ny studie har räknat på hur mycket sjukvårdskostnaderna för barn har kan minska om utsläppen i Storstockholm minskar lika mycket som utsläppen gjorde vid införandet av trängselskatter i innerstaden. Över 200 miljoner kronor årligen kan då sparas tack vare den renare luften.

  Rapporten från Naturvårdsverket visar att minskningen i antalet astma-fall skulle innebära minskade kostnader för 168 miljoner och dessutom skulle 47 miljoner sparas på grund av färre sjukhusinläggningar. Rapporten konstaterar också att siffran skulle kunna vara väsentligt högre, flera möjliga riskfaktorer som följer av luftföroreningar har inte kunnat kvantifieras.

  Vi vet sedan tidigare att trängselskatten gör sitt jobb genom att minska antalet bilar i innerstaden, vilket förutom renare luft innebär minskade klimatutsläpp och förbättrad framkomlighet för övriga trafikanter. Trängselskatten har bidragit mycket till att förbättra innerstaden i Stockholm, nu behöver vi minska bilismen i Storstockholm, vilket görs enklast genom att satsa på mer kollektivtrafik!

  EDIT: I en tidigare version av artikeln stod att utsläppen redan hade minskat i hela Stockholm, snarare än bara i innerstaden. Det stämde inte, vi ber om ursäkt för den missen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.