Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Second hand hotas av Skatteverkets nya regler

  Foto: Korall ( Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license)

  Skatteverkets nya regler säger att om second hand-butiker har öppet mer än 24 timmar i veckan och har fast anställd personal utöver volontärer så konkurrerar de med kommersiella butiker och ska då betala 25 procent moms på sin försäljning av skänkta saker, skriver Röda Korset. Välgörenhetsorganisationernas second hand- butikerna konkurrerar då med kommersiell second hand, skriver Skatteverket.

  Det är bara en tidsfråga innan vår verksamhet kan tvingas lägga ned eftersom förutsättningarna för vår verksamhet försvinner med det nya momskravet från Skatteverket. Samtidigt finns det en osäkerhet kring vad som gäller, så vi vet faktiskt inte vad vi ska göra nu, säger Caroline Andermatt, VD för Myrorna och ordförande för Ideell Second Hand.

  Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till tidningen Dagen att hon inte tänker göra något åt Skatteverkets nya momsregler men att hon följer utvecklingen ”så att den ideella sektorns värdefulla verksamhet fortsatt kan främjas”. Frågan har även uppmärksammats i en riksdagsmotion av Cecilia Widegren (M) som vill att regeringen ser över ”möjligheten att försäljningen i ideella second hand-butiker förblir momsbefriad.”

  Frågan var aktuell redan 2009 då EU-kommissionen ville tvinga Sverige att införa moms på second hand-handel, skriver SVT. Enligt ledarsidan på liberala GP vill EU fortfarande att Sverige ska införa moms på second hand-handel. Skatteverket har efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till att det är ”illojal konkurrens” att låta försäljningen från välgörenhetsorganisationerna vara skattebefriad.

  Att handla kläder på second hand istället för att köpa nya är ett bra sätt att spara på miljö och naturresurser. Enligt Naturvårdsverket går det åt ”upp till 29 000 liter vatten för att framställa ett kilo bomullstextil och ungefär ett kilo kemikalier för att göra en T-shirt. Att producera ett kilo textil ger upphov till ungefär 15 kilo växthusgaser.” Försäljningen av second hand-kläder i Sverige ökade med 16 procent mellan 2011 och 2013. Samtidigt så minskade konsumtionen av nya kläder med nio procent.

  Protestera mot de nya momsreglerna genom att skriva under här.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra