Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Sillen rödlistas lagom till påsk – testa vegosill

    Sillen har överfiskats i åratal. Foto: WWF

    Världsnaturfonden WWF rödlistar både makrill och norsk sill. Det gäller även sillen som lades in förra året, trots att vissa handlare tycker annorlunda.

    Det var i förra veckan som WWF uppdaterade Fiskguiden och flyttade över all makrill och vårlekande norsk sill till röda listan över arter som inte ska ätas alls. Detta gäller oavsett fångstmetod. Anledningen är flera års överfiske, eftersom länderna som fiskar inte har kunnat komma överens om fiskekvoterna. Det skriver WWF i ett pressmeddelande.

    Många års överfiske

    Makrill har tidigare bedömts som okej att äta, men nu står det illa till med bestånden. Fångsterna har överskridit vad forskare bedömer som hållbart med i snitt 41 procent årligen, ända sedan 2010. När det gäller sillen, som ofta fiskas i Nordostatlanten, har även denna flyttats från gult (undvik – ät högst 3-4 gånger per år) till rött. Detta är den sill som oftast läggs in och som många ser fram emot på påskbordet.

    ”Det är otroligt sorgligt att vi inte drar lärdom av detta utan låter kortsiktiga ekonomiska intressen styra hur fisket förvaltas”, säger Inger Melander, havs- och fiske i pressmeddelandet.

    Den norska sillen har tidigare kollapsat under 1970-talet, och det tog då flera decennier innan beståndet repade sig. Ändå har sillen återigen överfiskats sedan 2013.

    Vissa handlare har dock i intervjuer med Svt påstått att rödlistningen inte gäller sill som fiskades förra året. Det håller inte WWF med om:

    ”Det röda ljuset blev aktivt 8 april och då, enligt oss, har det rött ljus”, säger Inger Melander till Svt.

    De goda alternativen

    Som alternativ rekommenderar WWF att vi konsumenter letar efter sill från vattnen runt Island eller utanför Kanadas kust.

    En annan hållbar möjlighet att rädda påsken är att göra växtbaserad ”sill”. Att lägga in aubergine eller tofu är godare än det först kan verka. SMB uppmanar läsare att botanisera bland vegosill-recept inför påskhelgen!

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.