(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Skog huggs ner på grund av för lite pengar

Mindre pengar till skogsskydd leder till att skyddsvärd skog avverkas i större omfattning än tidigare. Det varnar nu Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen för.

 -Kostnaderna för virke har ökat de senaste åren samtidigt som våra anslag inte har ökat. Det här innebär att vi kan skydda mycket mindre arealer än tidigare, säger Olle Höjer som samordnar skydd av värdefull skog på Naturvårdsverket.

SVT rapporterade i tisdags om att i takt med att skyddsanslagen till skogen minskar samtidigt som virkespriserna höjs så huggs mer skog ner.

Förutom ett högt virkspris har det också blivit dyrare att skydda skog sedan regeringen år 2010 beslutade om att markägarna ska få 25% utöver markandspriset. Enligt svt:s beräkningar får man i dag 40 procent mindre skog för pengarna jämfört med 2003.

I dag är var tionde skogsart hotad och uppsatt på den röda listan. Det säger Magnus Wadstein, biolog på Skogsstyrelsen i Östergötlands län, till SVT:

-De här arterna är ett kvitto på att vi har ett fungerande ekosystem. Och som hjälper oss att motstå förändringar i framtiden, som kraftiga stormar och klimatförändringar. Sen vet vi ju inte vad vi kan ha för nytta av arterna i framtiden. De flesta mediciner kommer ju som bekant just från växtriket. 

I Sverige försvinner de gamla urskogarna medan allt större arealer består av planterad skog som står i jämna rader. Samtidigt protesterar vi högljutt mot att regnskogar skövlas i andra länder. Borde vi inte leva som vi lär? I Sverige har vi dessutom ett miljömål som skulle vara uppnått 2010, Levande skogar. Det nåddes inte, och lär heller inte uppnås i framtiden heller om vi fortsätter dra ner på pengarna till skogskydd. Varför rädda regnskog om vår egen skog lider?

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.