Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sluga sälar ställer till problem för fisket

  Sälsäkra fångstredskap ingen match för sälarna – som sägs vara slugare än självaste regeringen.

  I veckan kom nyheten att Havs- och vattenmyndigheten ska ordna fram 4,7 miljoner kronor som ska gå till att förebygga skador som sälar orsakar det svenska fisket. För i takt med att sälbestånden ökat i Östersjön, Kattegatt och Skagerrak så har också problemen för yrkesfiskarna ökat. I dag räknar HaV exempelvis med att det finns mellan 30 000 och 40 000 gråsälar i Östersjön, att jämföra med cirka 4 000 för knappt 40 år sedan.

  – Grundproblemet är att människan och sälarna konkurrerar om samma föda. Sälarna förstör mycket för det kustnära fisket, framförallt i form av skador på redskapen, säger Susanne Viker på HaV i ett pressmeddelande.

  Nu vill myndigheten hitta lösningar på detta, bland annat genom att ge bidrag till nya sälsäkra fångstredskap.

  Men vissa yrkesfiskare är ändå inte nöjda. Sveriges Radios P4 Gävleborg har pratat med Sture Nordin som är fiskare i Bönan utanför Gävle. Nordin berättar att redskapen fungerade bra i början men att sälarna nu tydligen – oklart hur dock – har lärt sig hur de ska få tag på fiskarna ändå.

  – Jag har sagt det många gånger: de här sälarna är slugare än vår regering, oavsett färg, säger Nordin till P4 Gävleborg.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.