Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Solcellsstödet fördubblas – till nästan en miljard om året

  Installation av solpaneler på hustak
  Foto: Maria Godfrida

  Att investera i egna solceller blir alltmer populärt. Kostnaden har sjunkit rejält de senaste åren, och nu blir det ännu billigare. Investeringsstödet för solceller höjs och det totala stödet är mer än en fördubbling från tidigare.
  5 000 hushåll står i kö till att utnyttja investeringsstödet för att sätta upp solpaneler på sina tak. Regeringen satsar nu 915 miljoner årligen fram till år 2020 för att fler ska få möjlighet att installera solel – det är mer än en fördubbling av hur mycket som satsas idag. Bidraget höjs även från 20 till 30 procent.

  Det ska inte vara dyrt och jobbigt att vara klimatsmart. Det ska vara billigt, enkelt och roligt! Så skriver klimatminister Isabella Lövin på sin Facebooksida angående den nya satsningen.

  Satsningen finns med redan i höstens budget där 200 miljoner skjuts till, och från nästa år ska det alltså bli 915 miljoner om året fram till år 2020. Det ska dock påpekas att det är riksdagsval nästa år, och det är inte helt säkert att satsningen blir kvar om vi får en annan regeringskonstellation.
  Även om det fortfarande bara är 0,1 procent av Sveriges elproduktion som kommer från solceller så ökar solelens utbredning snabbt.

  Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige både bland företag och privatpersoner. Det innebär en möjlighet för hushållen att sänka sina energikostnader på sikt och bidra till 100 procent förnybar el i Sverige, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, i ett pressmeddelande från Svensk Solenergi.

  Kostnaden för att installera solceller på sitt eget tak har minskat med i genomsnitt 75 procent mellan 2010 och 2016, enligt Svensk Solenergi. Men det handlar inte bara om pengar.

  För att solelen ska kunna utgöra en större del av Sveriges energimix är det viktigt att arbetet med att förenkla lagstiftningen fortsätter. Vi ser gärna att ett sol-ROT-avdrag införs istället för dagens solcellsstöd samt att reglerna kring bygglov för solenergianläggningar förenklas, säger Johan Lindahl på Svensk Solenergi i ett pressmeddelande, som dock publicerades i somras – innan nyheten om regeringens nya satsning.

  Regeringen utreder just nu möjligheten att skippa kravet på bygglov för solpaneler, och vill även göra det enklare att söka investeringsstödet. Framtiden för solel ser alltså ljus ut!

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.