Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Sverige bör satsa på flytande vindkraftverk”

  Havsbaserad vindkraft har stor potential men begränsas samtidigt av att kraftverken kan stå på max 40 meters djup. Det problemet kan lösas med flytande vindkraftverk menar det internationella bolaget DNV GL.
  Japan, Norge, Storbritannien och Portugal driver just nu utvecklingen vad gäller flytande vindkraftverk. Men det finns goda chanser för Sverige att hänga med på tåget. Det skriver Johan Sandberg, globalt ansvarig för offshore förnybar energi på DNV GL, i en debattartikel i Dagens industri.

  Principen är enkel. En havsanpassad vindturbin byggs på ett flytande fundament som hålls på plats med ankare i havsbotten.
  Hela strukturen flyter alltså och kan installeras ned till 900 meters vattendjup. Det gör att man kan bygga bortanför horisonten där de varken syns eller hörs och där vindarna är mycket starka och jämna. Dagens prototyper har visat sig producera full kraft cirka 50 procent av tiden.

  Enligt Sandberg har Sverige goda förutsättningar för att satsa på denna typ av kraftkälla. Både på Västkusten och i de isfria delarna av Östersjön skulle det fungera bra att ha de flytande turbinerna, och dessutom, skriver Sandberg, har Sverige en fördel då vi också har ”industrin, stålet, varven, ingenjörerna och entreprenörerna”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.