Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  The Guardian och BMJ stoppar fossilannonser

  Den inflytelserika brittiska tidningen The Guardian och den ansedda vetenskapliga tidskriften British Medical Journal stoppar nu alla annonser från företag som utvinner fossila bränslen.

  Vi blir den första globala nyhetsorganisationen som inför ett fullständigt förbud mot att ta emot pengar från företag som utvinner fossila bränslen.

  Det skriver The Guardian i samband med ett meddelande om att de nu avsäger sig annonsintäkter från fossilindustrin. Förbudet börjar gälla omedelbart. Det är det första stora internationella medieföretaget som tar steget, nu fyra månader efter att svenska Dagens ETC gjorde det. För The Guardian kommer det innebära stora förluster, i alla fall på kort sikt, eftersom 40 procent av deras intäkter kommer från annonsering. De menar dock att finansiell stabilitet måste gå hand i hand med att bygga upp en meningsfull organisation på sikt.

  Beskedet kom bara några dagar efter att den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal (BMJ) meddelat att de nu kommer att säga nej till fossila annonser och fossilfinansierad forskning. Samtidigt lanserar de en divesteringskampanj riktad mot den medicinska sektorn där chefredaktören Fiona Godlee och den exekutiva redaktören Kamran Abbasi betonade vikten av att agera nu:

  Utvinning av fossila bränslen skadar vår planet. Produkter från fossilindustrin skadar hälsan, orsakar global konflikter, driver på klimatförändringarna genom koldioxidutsläpp och förkortar liv genom luftföroreningar.

  BMJ hoppas att andra aktörer i vård- och hälsosektorn följer efter, och har lanserat en namninsamling där aktörer kan skriva under ett löfte att divestera från fossilindustrin.

  Den medicinska professionen har alltmer börjat uppvisa en större medvetenhet kring sin roll i klimatkrisen. Den internationella läkarorganisationen World Medical Association uppmanade exempelvis nyligen i en resolution om klimatnödläge läkare och andra inom hälso- och sjukvården att ansluta sig till WMA:s mobilisering och arbeta för att skydda människors hälsa från negativa effekter av klimatförändringarna. Organisationen vill också att läkare agerar för att minska avfall och utsläpp från vårdsektorn, men även att de sätter press på sina regeringar att agera. WMA:s ordförande Miguel Jorge säger i ett pressmeddelande att läkare har ett särskilt ansvar:

  Vi har som läkare en skyldighet att varna världen för att klimatförändringarna kommer att leda till tusentals dödsfall på grund av undernäring, malaria, diarréer och värmestress.

  I sin ledartext drar redaktörerna för BMJ paralleller till tobaksindustrin, som tidskriften sedan tidigare valt att ta avstånd från med hänvisning till hälsoriskerna och industrins vana att manipulera forskning. Liknande argument kan tillämpas på den fossila sektorn, menar de.

  Kanske är det en förändring vi ser när fossilföretagen nu bedöms och granskas efter sitt beteende och affärsmodell. Än så länge är det inget svenskt mediaföretag som följt Dagens ETC, men kanske kan ett internationellt tryck från The Guardian vara en början på en större förändring.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.