Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Trålning förekommer i Natura 2000-områden

  Det fortsätter att storma kring tillåtet fiske i naturreservat och Natura 2000-områden. Enligt en rapport som Greenpeace har genomfört så förekommer det trålning i fem län. Detta trots att naturreservat och Natura 2000-områden inrättas för att skydda känsliga ekosystem och djurliv.

  De län det rör sig om är Gävleborg, Halland, Norrbotten, Uppsala och Västra Götaland. Greenpeace har filmat ett unikt område i Skagerrak, Bratten, före och efter en trålning. Det rör som om stor destruktiv skada.

  Men ingen länsstyrelse förbjuder i dagsläget fiske i skyddade områden. Enligt naturvårdsdirektör Claes Svedlindh, länsstyrelsen i Östergötland, beror det på att det är fiskelagstiftningen som styr och inte miljöbalken (P4 Östergötland 2012-04-09).

  Fisk försvinner, ekosystem förstörs och detta på grund av att fiske tillåts i naturreservat (vilket vi också rapporterade om 2012-03-20 Fiske tillåts i naturreservat). Greenpeace efterlyser hårdare tag från länsstyrelsernas sida, enligt deras artikel:

  Miljöminister Lena Ek sa följande i riksdagen i december 2011: “Om nya uppgifter visar att skyddet av de marina Natura 2000-områdena är bristfälligt, vill jag försäkra att regeringen har för avsikt att åtgärda dessa”.

  Nu måste Lena Ek agera. Det är helt oacceptabelt att länsstyrelserna blundar och struntar i sitt tillsynsansvar medan våra finaste marina miljöer mals ned av bottentrålar. Lena Ek måste omedelbart se till fisket stoppas och att länsstyrelserna börjar följa lagen.

  Någonstans överlappar det alltså inte, vad krävs egentligen för att våra skyddade områden faktiskt ska vara skyddade?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra