Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Kvinnor i Papua Nya Guinea har blivit mer utsatta sedan skogsavverkningen i landet eskalerat. I de berörda områdena vittnas om våld i hemmen, en ökad mängd tonårsgraviditeter och ett allt större drogmissbruk. 

    Papua Nya Guinea är hem för en stor mångfald, både biologisk och kulturell. Här hittas världens tredje största regnskog som besitter 5 procent av världens arter. I landet talas dessutom 10 procent av världens språk av de många lokala stammarna.

    Men landet är i konstant förändring och skogsavverkningen är intensiv. I samband med detta har också de kulturella och sociala relationerna förändrats i de lokala samhällena. Skogsförlusten drabbar i synnerhet de mest utsatta medlemmarna av samhället, vilket i detta fall betyder kvinnorna. 

    Avskogning, klimatförändringar och miljöförstöring leder till en ökning av våldet mot kvinnor. Jag tror det är ett påstående som blir mer och mer sant”. säger Jeanette Sequeira, vice direktör och koordinator för genusprogram vid Global Forest Coalition till Mongabay. 

    Under årens lopp har mycket förändrats för kvinnorna i Papua. Traditionellt är det framförallt kvinnor arbetat med skogen, även om markrättigheterna regelmässigt tillhör männen. Kvinnorna befinner sig i en osäker position eftersom de inte har något personligt anspråk på marken och de är åsidosatta i diskussioner om förändring.

    Att sälja de lokala skogarna är lockande eftersom vinsten är snabb. Men tillsammans med skogen förlorar lokalbefolkningen även sin självförsörjningskapacitet. Detta bidrar naturligtvis till stor stress i samhällena. I Papua har våldet mot kvinnor, både i hemmet och utanför, ökat i takt med skogsförlusten.

    När industri och jordbruk ersätter skogarna nära hemmen tvingas kvinnor att resa allt längre för att samla mat och andra resurser. På dessa långa resor till skogen riskerar kvinnor att attackeras av människor från andra byar och från nykomna arbetarna som företagen har tagit in.

    Tiden kvinnor är tvungna att arbeta blir allt längre och påfrestningen på dem blir höga. Situationen i Papua Nya Guinea har förargat många och gett upphov till en feministisk rörelse i området.

    I ljuset av den pågående miljö- och klimatkrisen kan man inte blunda för hotet kvinnor världen över står inför. Detta är bara ett av många exempel. Här har SMB skrivit mer om sambandet mellan jämställdhet och miljö.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.