Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tysk stormarknad testar att ta betalt för verklig miljökostnad

  Tyska Penny-kedjan höjer priset på produkter som wienerkorv, ost och yoghurt i ett veckolångt experiment. Detta för att spegla deras verkliga kostnad för hälsa och miljö, rapporterar The Guardian.

  I ett experiment som varar en vecka i alla 2 150 Penny-butiker, prissätts nio produkter utifrån sin klimatpåverkan. Det är främst mejeri- och köttprodukter. Experter från två universitet har fastställt deras rätta pris med hänsyn till jord, klimat, vattenanvändning och hälsa.

  I kampanjen, som kallas ”wahre Kosten” (verkliga kostnader), höjde man priset på wienerkorv från 3,19 till 6,01 euro (1 euro motsvarar nära 12 svenska kronor).

  Mozzarella steg med 74 procent och kostar nu 1,55 euro. Den populära osten maasdamer, som steg med 94 procent till 4,84 euro, hör till de varor som ökat mest i pris under kampanjen.

  Kampanjveckan äger rum i samarbete med forskare från Nürnberg Tekniska Institut och Greifswalds universitet. Det var övertygelsen bland konsumentforskare att prislappar inte återspeglar de verkliga miljö- eller långsiktiga hälsoeffekterna som triggade kampanjen.

  Matvarukedjan meddelade att de tänker donera överskottet från försäljningen. Välgörenheten Zukunftsbauer, eller Framtidsbonde, som hjälper familjegårdar i Alpområden, blir mottagare. Kedjan kommenterar dock inte om de är villiga att ta en vinstminskning genom att genomföra sådana här prisökningar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.