Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Världens första koldioxidnegativa kraftverk är igång

  På isländska landsbygden skrevs precis historia. Ett kraftverk utanför Reykjavik blev i veckan det första i världen som är bekräftat koldioxidnegativt, genom att suga upp växthusgas ur luften och binda den som sten i marken.

  Det geotermiska kraftverket var tidigare koldioxidneutralt, men har uppgraderats till att bli koldioxidnegativt genom att börja ta upp koldioxid direkt ur luften – så kallad direct air capture (DAC).

  Till skillnad från tekniker som carbon capture and storage (CCS) kan DAC binda utsläpp som redan skett. DAC har förut avfärdats som för dyrt för att användas i praktiken, men bolaget bakom det isländska kraftverket uppger att man nu ser sig om efter potentiella företagskunder som vill kompensera för sina utsläpp genom tjänsten.

  För att fånga koldioxiden sugs luft in genom en vägg av fläktar och blandas med vatten, som sedan pumpas 700 meter ner i jorden. Tillsammans med basalten i berggrunden blir det till sten på mindre än två år, och koldioxiden är bunden för miljontals år framåt utan risk att läcka ut.

  Koldioxid binds i sten även naturligt, men processen tar då hundratusentals år. Anledningen till den snabba reaktionen i kraftverket antas vara den kemiska sammansättningen hos basalten i den isländska berggrunden. Detta är goda nyheter, i och med att den typ av basalt som finns på Island också finns i stora mängder globalt – och det skulle därmed vara möjligt att bygga liknande kraftverk över hela världen.

  För att undvika katastrofal klimatförstörelse kan mänskligheten tvingas använda olika typer av DAC-teknologi. I nuläget anses det fortfarande vara för dyrt att göra storskaligt, men det kommer mycket möjligt ändras med stigande temperaturer.

  Tekniken kommer dock inte möjliggöra ”business as usual” gällande utsläpp i resten av samhället, i och med oro för ökad seismisk aktivitet och begränsningar i resurser. Däremot kan den användas för att kompensera de enorma utsläpp som redan gjorts, och därmed vara ett komplement till ett i övrigt koldioxidneutralt samhälle.

  Läs SMB:s tidigare artiklar om projektet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.