(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Vattenfall påbörjar bygge av vindkraftpark i Nordsjön

Foto: Vattenfall

Den havsbaserade parken kommer när den står färdig om två år att ge el motsvarande vad 400 000 hushåll använder.

Cirka 90 km från den tyska ön Sylt i Nordsjön ska Vattenfall bygga 72 nya vindkraftverk. I dag installerades det första tornet på sitt fundament.

Vattenfall utvecklar projektet tillsammans med Stadtwerke Munchen och totalt handlar det om en investering på 1,2 miljarder euro. Vindkraftparken, som kallas Sandbank, tas i drift 2017 och kommer då att leverera el motsvarande vad 400 000 hushåll använder.

– Sandbankprojektet är en del av vår strategi för havsbaserad vindkraft, som har som mål att ytterligare öka säljbarheten för havsbaserad teknologi, säger Gunnar Groebler, chef för Vattenfalls vindkraftverksamhet, i ett pressmeddelande.

Tidigare i år invigde Vattenfall en annan vindkraftpark, DanTysk (se bilden),  som ligger i närheten av Sandbank. Men några konkreta planer på att bygga ny havsbaserad vindkraft i Sverige har Vattenfall ännu inte. I en intervju med Miljöaktuellt under Almedalsveckan sa bolagets vd Magnus Hall:

– I dag bygger vi en hel del vindkraft till havs ute i Europa, vi är rätt duktiga på det. Och kommer politikerna i Sverige fram till att de vill satsa på det här, då är det ur Vattenfalls perspektiv en affärsmöjlighet som vi får titta närmare på. Men det man behöver fundera på i Sverige är om vi i behöver mer kapacitet i det svenska systemet. Just nu behöver vi det inte. Att bygga in ytterligare överkapacitet i en överförsörjd marknad känns tveksamt och borde åtminstone vara en fråga att behandla i Energikommissionen.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.