Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Veckans miljöcitat – om julklappar, Indiana Jones och Barack Obama

  Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.

  Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)

  ***

  – Jag vet att folk inte gillar den globala uppvärmningen, med det gör jag! Lite uppvärmning skulle vara underbart för oss.

  Frazer Thompson, vd på Chapel Down som är Englands största vingård, berättar för SVT Nyheter att klimatförändringen innebär att engelska vinodlare nu kan konkurrera bättre med fransk Champagne.

  ***

  – I det här första skedet är det en bom som går ned, du kan naturligtvis köra igenom den, men det kommer mer åtgärder framöver.

  Peter Annögård, biträdande säkerhetsskyddschef på Forsmarks kärnkraftverk, berättar för SR P4 Uppland om den nya fordonskontroll man byggt vid infarten till området.

  ***

  Men vi konsumerar ju redan för mycket. Jordklotis mäktar inte försörja detta överdåd av behov som vi inbillats att vi har. Och att det måste sluta har jag nu bevisat för er, med hjälp av en hippiebok och en empirisk studie baserat på ett människoexemplar (mig).

  Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen, skriver krönika i tidningen Fokus om problematiken med alla meningslösa julklappar.

  ***

  – Presidenten gjorde också ett besök på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Detta för att lära sig om hur vi i Sverige arbetar med förnyelsebar energi och allt som gränsar till detta område. Där räknas vårt land till ett av de främsta i världen. Vi går i täten för arbetet med att finna hållbara lösningar på frågor kopplade till energi, miljö och klimat.

  Kung Carl XVI Gustaf berättar i sitt jultal om när USA:s president Barack Obama var på besök i Sverige.

  ***

  – De ser mig lite som Indiana Jones.

  Dima Litvinov, aktivisten från Greenpeace som ett tag riskerade 15 år i ryskt fängelse men som friats helt och nu kommit hem till Sverige igen, berättar i en intervju med Expressen att han tror att hans tre barn varit stolta över att deras pappa valde att åka till Ryssland för att protestera mot Gazproms oljeborrningar i Arktis.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.