Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    ”Vi behöver förändra människors attityder till nedskräpning”

    Miljöminister Lena Ek menar att arbetet med att minska nedskräpningen måste drivas kontinuerligt. Samtidigt beskylls lagstiftningen för att vara tandlös och misslyckad.

    Håll Sverige Rent drar just nu runt i Sveriges parker tillsammans med Superresurserna – bestående av Dr Glas, Patrik Pant, Rut Rester, Plastic Fantastic och Mr Metall, där syftet är att hjälpa människor sortera sitt skräp på rätt sätt.

    Samtidigt pågår en politisk debatt om huruvida den lagstiftning mot nedskräpning som finns fungerar som det är tänkt. I går kom miljöministerns svar på en skriftlig riksdagsfråga. Lena Ek (C) skriver i svaret att arbetet måste ”drivas kontinuerligt för att påverka allas beteende så att alla förstår värdet av att inte skräpa ned”.

    Vi behöver förändra människors attityder till nedskräpning. Vi behöver bli påminda om och om igen om att vi ska kasta vårt skräp i närmaste papperskorg och inte på gatan eller i naturen. Böterna syftar naturligtvis inte till att bötfälla fler människor för nedskräpning, utan till att minska nedskräpningen.

    Frågan till Ek handlade om den nedskräpningsbot som regeringen införde 2011 men som frågeställaren Christina Oskarsson (S) menar har varit både ”tandlös och misslyckad”.

    I Eks svar framgår att departementet jobbar vidare med det hela på olika sätt där man just nu bland annat bereder en redovisning från Naturvårdsverket och även har som ambition att återkomma till frågan framöver i en kretsloppsproposition.

    Att nedskräpning är ett stort problem råder det dock inga tvivel om. Ek förklarar det så här:

    Nedskräpningen ger skador på djur och människor, sprider kemikalier och medför negativa effekter för turistnäring, handel, företagande och friluftsliv. Skräp som hamnar i hav, sjöar och vattendrag skadar fåglar och marina däggdjur och bidrar till mängden mikroskopiska skräppartiklar i havet.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.