Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nio branscher lämnade förra veckan över sina respektive planer för fossilfri omställning till regeringen. Planerna har sammanställts inom ramen för Fossilfritt Sverige där totalt 22 liknande planer nu lanserats. Planerna togs emot av miljö- och klimatminister Isabella Lövin och näringsminister Ibrahim Baylan.

  Fossilfritt Sverige består av över 450 företag, kommuner, regioner och organisationer. Initiativet startades av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015 för att påskynda omställningen till ett fossilfritt samhälle. Hittills har över 450 företag, kommuner, regioner och organisationer gått med. Fossilfritt Sverige leds av en nationell samordnare som arbetar för att röja undan hinder och skapa förutsättningar för aktörerna inom initiativet att snabbare minska sina växthusgasutsläpp.

  Branschernas planer för fossilfri konkurrenskraft lämnades över i samband med ett möte mellan representanter från branscherna och de mottagande ministrarna. På mötet diskuterades bland annat förhållandet mellan politik och näringsliv.

  Näringslivets och industrins omställning kommer lägga grunden för vår framtida konkurrenskraft. Branschernas egna initiativ och färdplaner för fossilfrihet är centrala i det arbete som tillsammans med regeringens satsningar skapar förutsättningar för innovationer och nya exportmöjligheter för morgondagens jobb och välfärd, säger näringsminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

  Innehållet i planerna varierar beroende på bransch, men mycket fokus har lagts på elektrifierade transporter och energi. I elbranschens plan beskrivs till exempel hur man kan möta de nya krav som kommer ställas när både industri och transporter elektrifieras. Gasbranschens plan inkluderar hur produktionen av biogas kan mångdubblas och den fossila gasen fasas ut. Fordonsindustrins planer innehåller mål om att det 2030 ska säljas 80 procent laddbara bilar och 50 procent ellastbilar.

  Inom dagligvaruindustrin lyfts det i planen fram hur man kan använda sin roll som beställare för att påverka både primärproduktion och transporter. Återvinningsbranschen pekar i sin plan på hur ökad cirkularitet har en viktig roll att fylla för att uppnå ett fossilfritt samhälle. Skidanläggningsbranschens plan inkluderar målet att alla skidanläggningar ska vara fossilfria 2027.

  Det krävs två för en tango. Det vi kan se nu är början på en ny typ av dialog mellan regering och näringsliv där branscherna ber regeringen skapa förutsättningar för att kunna ställa om snabbare, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för fossilfritt Sverige, i ett pressmeddelande.

  Dialog mellan näringslivet och politiken är viktig för en snabb omställning, vilket gör att överlämningen av de här planerna för respektive bransch är en positiv nyhet. Nu återstår dock att se om branscherna kommer att uppnå sina mål – fortsättning följer.  

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.