Nya kostråd drar ned på köttet – mot ministerns vilja

Livsmedelsverket står fast vid att svenskarna bör minska intaget av rött kött, och framför allt charkuterier. Detta trots landsbygdsministerns motstånd.
Tidigare i veckan presenterade Livsmedelsverket sina nya kostråd, och samtidigt svar på ett regeringsuppdrag om uppdaterade råd. De nya råden rekommenderar mindre rött kött och chark, och mer grönsaker, baljväxter, vegetabiliska fetter och fullkorn.
Starkt stöd i forskningen
Om alla följde dessa kostråd skulle 100 000 fall av cancer och hjärt-kärlsjukdomar kunna undvikas årligen. Framför allt rött kött (från nöt, gris och lamm) och charkuteriprodukter ökar risken för cancer, enligt bland andra Cancerfonden.
Redan i höstas presenterade Livsmedelsverket sina förslag som innebär att den rekommenderade mängden rött kött minskar från 500 till 350 gram. Bara en liten del av intaget bör komma från charkuterier.
Råden grundar sig på de Nordiska näringsrekommendationerna, en mycket stor forskningsgenomgång. Även Finland, Danmark och Norge har sänkt sina köttrekommendationer.
Bakläxa för ministern
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) gillade inte alls råden, vilket bland andra Svenska Dagbladet skrev om i höstas. Han menade att mindre korv var en risk för svensk livsmedelsproduktion – och gav Livsmedelsverket bakläxa. Han krävde en fördjupad analys av hur de nya kostråden skulle påverka bönderna och livsmedelsföretagen.
Nu är analysen klar och Livsmedelsverket står fast:
Vår analys visar att även små förändringar i konsumtionen skulle få positiv effekt på folkhälsan, men ganska liten påverkan på produktionen, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket till Dagens Nyheter.
Skälet till att effekten blir liten på livsmedelsproduktionen är att relativt få antas sänka konsumtionen till 350 gram, men Livsmedelsverket menar att det ändå är viktigt att ha vetenskapligt baserade kostråd.
De rekommenderade matvanorna skulle också ha positiva effekter för klimat och miljö. Detta särskilt om vi väljer närproducerat.
Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt kan vi alla, samtidigt som vi äter hälsosamt, stötta svensk livsmedelsproduktion, bidra till en levande landsbygd och minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till