Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nyligen korades Sveriges två mest lovande klimatinnovationer: ett virtuellt kraftverk och biobaserade batterier. Idéerna ska bidra till vassare energisystem och bättre sätt att spara energi.

  Som SMB tidigare rapporterat har Sverige en god utgångspunkt när det gäller förnybar energi, men fortfarande återstår utmaningar. Dessa består bland annat av hur förnybar energi ska sparas och hur energi ska delas. I innovationstävlingen Startup 4 Climate vann företagen Krafthem och Ligna Energy nyligen pris för sina lösningar på dessa problem.

  Krafthem är ett virtuellt kraftverk som genom AI-teknik möjliggör smart energihandel i det allt mer decentraliserade energisystemet. Rent praktiskt ska ägare av bland annat elbilar, energilagring, solpaneler och uppvärmning kunna kopplas samman via deras plattform. Det här ska förbättra energinätets effektivitet och stabilitet samt optimera energihandeln.

  På Norrköpingbaserade Ligna Energy har man utvecklat biobaserad batteriteknik där batterierna är tillverkade av skogsmaterial. När batterierna är uttjänta finns möjligheten att återvinna batterierna som biobränsle. Det är dock inte bara det hållbara materialvalet som fångade juryns intresse, utan även batteriets förmåga att lagra energi i stor skala. Tekniken bygger på forskning från Linköpings universitet. 

  Gemensamt för de två vinnarna är att vi ser stor potential i att deras innovationer kan skynda på klimat- och energiomställningen. Krafthem och Ligna Energy har utgått från konkreta behov i energisystemet, tänkt utanför ramarna och vågat vara kreativa. Vi tror att det finns verklig klimatnytta i deras idéer, säger Johan Lindehag, jurymedlem och vd på Ellevio.

  Priset är en miljon var för att kunna skala upp verksamheterna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.