Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Vinst för klimatet – regeringen vill lägga ned Bromma flygplats

  Bromma flygplats blir kvar med motiveringen att flygplatsen ska användas för elflyg. Foto: Swedavia

  Regeringen har nu meddelat att de vill lägga ned Bromma flygplats, något som kan ses som en effekt av minskat flygande till följd av ökad klimatmedvetenhet.

  Klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) meddelade idag att regeringen vill lägga ned Bromma flygplats. På presskonferensen berättar han att beslutet främst beror på att inrikesflygandet minskat sedan 2018.

  Flygplatsoperatören Swedavia ville redan i höstas se en nedstängning av flygplatsen då den inte är lönsam att driva. Därför säger Bolund på presskonferensen att han tror att nedstängningen kommer kunna ske snabbt, och att en utredning gällande hur nedstängningen ska gå till förväntas vara klar i augusti.

  Trafiken som tidigare gått till Bromma kommer istället gå till Arlanda, vilket innebär en risk för att flygandet kommer fortsätta som vanligt även efter nedstängningen. Om det innebär en utbyggnad förväntas utredningen som ska vara färdig i augusti ge svar på.

  Bolund säger dock på presskonferensen att en utbyggnad är oaktuell. Detta eftersom Arlanda redan idag har en överkapacitet och prognoser pekar dessutom på att inrikestrafiken inte någonsin kommer gå upp till den nivån den hade innan pandemin, då digitalisering bidrar till mindre jobbresor med flyg.

  I ett pressutskick från Naturskyddsföreningen välkomnas nyheten om nedläggningen.

  Detta är miljöpolitik när den är som bäst. Nu försvinner en starkt subventionerad flygplats med en helt orimlig placering mitt i människors boendemiljö, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

  Naturskyddsföreningen ser också andra fördelar med nedläggningen av Bromma, som exempelvis att det möjliggör bostadsbyggande samt minskar luftföroreningar och buller.

  Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om hur kommuner, regioner och staten årligen får skjuta till miljoner till flera förlustdrabbade inrikesflygplatser.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.