Stora framgångar för hållbar palmolja

Foto: CC 2.0 Chem7

Den smutsiga palmoljan kan snart vara bortrensad i Sverige – och det är även stora framgångar globalt. 

Nordens största leverantör av palmolja, AAK Aarhus-Karlshamn, är med i det växande ledet av företag som ställt sig bakom att införa nolltolerans mot palmolja vars produktion bidragit till regnskogsskövling. Företagen har lovat att de till 2015 eller 2017 ska ha kartlagt leverantörerna, underleverantörerna och kunna spåra palmoljan ner till plantagerna, skriver SvD.

Globalt har Unilever, Nestlé, L’Oréal, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, Kelloggs och världens största oljeproducent Wilmar International gått med på miljökraven. Bland annat Greenpeace har gjort stora lyckade påtryckningar på nordiska företag, och än så länge har Findus, Arla, Cloetta, Marabou, den norska chokladtillverkaren Nidar och matvarukoncernen Orkla lovat hållbar palmolja.

Den mesta palmoljan säljs och konsumeras i Asien. Den största utmaningen nu är att även få asiatiska producenter att ställa sig bakom kraven. Lena Tham från WWF säger att kinesiska och indiska importörer har visat intresse för miljöcertifierad palmolja, men att vi inte kan ropa hej ännu.

När efterfrågan av palmoljan ökat har stora delar regnskog skövlats för att ge plats till de nya plantagerna, vilket har lett till stora ekologiska katastrofer. På ön Sumatra som tidigare var helt täckt av regnskog återstår 29 procent, och i området Tripa har orangutangerna minskat från 2000 till 200 sedan 1990 på grund av skövlingen.

Miljö online2

Liknande artiklar