Rockström om Vattenfalls brunkol: ”Behåll och verka för utfasning”

Foto: M. Axelsson/Azote

Den internationellt erkända professorn tar nu ställning i vad som är en av de mest omdebatterade frågorna i Sverige.

När statsminister Stefan Löfven (S) mötte riksdagsledamöterna i EU-nämnden förra året för att diskutera EU:s klimatpolitik sa han bland annat:

– Jag har personligen blivit inspirerad av professor Johan Rockström. Han sade något väldigt klokt vid ett tillfälle, att jorden ger oss en ram. Det finns ett begränsat utrymme för oss att hantera jorden med dess resurser. Om vi håller oss inom den ramen kommer jorden att kunna vara till vår fördel. Då kan vi rädda klimatet. Gör vi inte det ser vi fram emot något helt annat.

Frågan är vad Stefan Löfven tycker om dagens besked från Johan Rockström, som är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och även chef för Stockholm Resilience Centre, och som i dag var den som pratade i Sveriges radios Sommar i P1.

Efter programmet chattade Johan Rockström med lyssnarna, och på en fråga från en av Supermiljöbloggens skribenter lät det så här:

Vad tycker du är det smarta att göra då det gäller Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland: sälja eller behålla och verka för en utfasning?

Behålla och verka för utfasning. Och, offentligt erkänna att man gjorde en dålig affärsbedömning.

Miljö online2

Liknande artiklar