75 ton gods skänktes bort istället för att hamna på tippen

Foto: CC0/Public Domain

Det är sajten Bortskänkes.se som i ett pressmeddelande berättar om de enorma mängder av gods som genom sajten sluppit hamna på tippen och istället funnit en ny väg in i människors hem. 

Danny Wennberg, som grundat sajten, berättar för Supermiljöbloggen att Bortskänkes vill främja för en minskad konsumtion i samhället, underlätta en större omsättning inom andrahandsmarknaden, förlänga konsumtionsprodukters livslängd och på så sätt minska förbrukningen av jordens begränsade resurser samt minska avfallet på våra soptippar.

– Under höstkvartalet, september till och med november, skänktes det bort exceptionellt mycket prylar. Bortser man från hus, båtar, bilar och endast räknar vikten på möbler, vitvaror och elektronik-prylar så når vi en uppskattad vikt på mer än 75 ton gods. Då räknar vi också bara sådant som användare bekräftat att de lyckats skänka bort, säger Danny Wennberg i pressmeddelandet.

Genom sajten, som startade 2004, hittar över 20 ton gods nya hem – varje månad.

Vi ser att det precis som naturvårdsverket och många andra miljöorganisationer noterat  måste till en förändring på hur vi konsumerar. Det sista årtiondet har allt fler länder vid sidan av västvärlden börjat konsumera mycket mer och detta kräver nu att vi agerar som föredömen. Vi hoppas att Bortskänkes kan få folk att minska på det de slänger och istället låta fullt fungerande prylar leva vidare hos någon annan som kanske uppskattar dem mer, säger Danny Wennberg till Supermiljöbloggen.

Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om de nya låneverksamheter som poppat upp på senare år där vi, istället för att köpa nytt, kan låna oss till allt från skruvdragare till kläder.

En oerhört spännande och positiv utveckling som vi hoppas kunna rapportera ytterligare exempel på.

Miljö online2

Liknande artiklar