Vind- och vattenkraft ökar i Sverige

Foto: CGP Grey

Förra året ökade elen från vatten och vind med 23 procent. Tillsammans stod de för närmare 60 procent av Sveriges elanvändning 2015.

Förra året byggdes närmare 200 nya vindkraftverk i Sverige, något om visade sig i en ökad generation om 5 miljarder kilowattimmar. Under decembers första helg slogs dessutom vindkraftsrekord, då snålblåsten täckte 30 procent av elbehovet.

Men förstaplatsen kneps av vattenkraften med en produktionsökning på närmare 12 miljarder kilowattimmar.

Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia, förklarar uppsvinget:

Ökningen av vattenkraften under förra året beror till stor del på stora mängder snö, som i kombination med en kylig försommar gjorde att vårfloden försenades. När snön smälte blev tillrinningen i vattenmagasinen väldigt stor och sedan dess har fyllnadsgraden i magasinen legat över det normala.

Miljö online2

Liknande artiklar