Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Annika Jacobson, Greenpeace: ”Dags för Löfven att sätta ner foten om Vattenfall”

  Foto: Greenpeace

  Klimatvärstingen Vattenfall är inne på en såväl ekonomisk som ekologisk kollissionskurs. Köpet av Nuon tvingade företaget till stora nedskrivningar, och satsningar på kolkraft gör det svårt för Vattenfall att leva upp till sina hållbarhetskrav. Inför riksdagsvalet i september krävs därför tydlighet från de två regeringsalternativen kring hur de avser att styra Vattenfall. Vad den sittande regeringen vill vet vi. Nu är det dags för Stefan Löfven att förtydliga Vattenfalls roll i det socialdemokratiska framtidskontraktet – ett kontrakt som lovar en omställning från fossila bränslen till ett samhälle som bygger på förnybar energi.
  Under sitt Almedalstal i somras klargjorde Löfven att Sverige ska ta sitt klimatansvar och visa världen hur det hållbara samhället skapas. Löfven tappar tyvärr i trovärdighet i ljuset av en kartläggning Greenpeace gjort av hur riksdagspartierna vill styra det statliga energibolaget Vattenfall. Av kartläggningen framgår att Socialdemokraterna i dagsläget inte har för avsikt att skärpa bolagets ägardirektiv om man skulle få väljarnas förtroende efter valet.
  Det är svårt att se hur Stefan Löfven ska kunna förverkliga sin vision utan en kraftfullare styrning av klimatskurken Vattenfall. Förra året släppte det statliga bolaget ut 88,4 miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar nästan dubbelt så mycket som hela landet Sveriges totala utsläpp. Därmed är Vattenfall utan tvekan Sveriges största klimatbörda. Nu planerar företaget att öppna fem nya brunkolsgruvor i Tyskland för att säkra tillgången på kol till sina kolkraftverk fram till 2050, alltså långt efter den tid då brunkol sedan länge måste ha fasats ut om vi ska klara tvågradersmålet.
  Med påkostade reklamkampanjer har Vattenfall gjort sitt bästa att övertyga såväl invånare som lokala politiker om att brunkolsgruvorna kommer att generera jobb och tillväxt i regionen. Och kampanjerna har varit framgångsrika. I början av juni i år röstade delstaten Brandenburg för att Vattenfall ska få tillstånd att öppna den första av de fem gruvorna som också kommer att innebära att ytterligare byar måste jämnas med marken med tvångsförflyttning av människor och katastrofala ingrepp i den lokala miljön som följd. Vattenfalls agerande låser fast Brandenburg och Tyskland i ett kolberoende som kraftigt bromsar den omställning som Europa och planeten behöver.
  Vattenfalls nya brunkolsplaner innebär dessutom ett ekonomiskt högrisktagande. Det tyska institutet för ekonomisk forskning DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) slår fast att brunkol inte har någon plats i den framtida tyska energimixen. Tyskland har i dag redan ett elöverskott samtidigt som sol, vind och andra förnybara energikällor blir allt billigare och elnäten mer flexibla. Att Vattenfall håller fast vid stora kraftverk som med all sannolikhet kommer att konkurreras ut på framtidens energimarknad riskerar att bli dyrt för de svenska skattebetalarna. I Danmark har statliga Dong investerat betydligt mer i förnybar energi och därmed lyckats undgå liknande ekonomisk motgång som den Vattenfall nu befinner sig i.
  Det finns ett starkt opinionsmässigt stöd för en stramare styrning av Vattenfall. En Sifo-undersökning från i år visar att nästan sju av tio tillfrågade anser att regeringen ska ge Vattenfall i uppdrag att avveckla alla fossila bränslen och ställa om sin produktion till förnybar energi. Hela 77 procent vill att regeringen ska stoppa Vattenfalls planer på nya brunkolsgruvor.
  För att Sverige ska bli en vägvisare för resten av världen kring hur det hållbara samhället skapas krävs att Vattenfalls brunkolsplaner stoppas och att all produktion av fossil energi fasas ut. Vill Stefan Löfven vinna väljarnas förtroende i klimatfrågan är därför det enda raka att lova ett nytt ägardirektiv för Vattenfall med krav på en 100 procent förnybar ägarportfölj till år 2030.
  Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra