Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Christofer Fjellner (M): ”Sverige har stor potential att exportera grön energi”

  Foto: Peter Knutson

  Nu inleder vi slutförhandlingarna om nya biobränsleregler i EU. Sverige har världsunik kompetens, lovande tekniska processer och potential att bli världsledande producent av biobränslen.

  En biobränslereform stärker förutsättningarna för tillväxt och jobb inom grön spetsteknik, samtidigt som det är bra för klimatet. Men det är viktigt att Europas länder verkligen förbinder sig att öka användningen av avancerade biobränslen. Och det finns en uppenbar risk att det blir fel, att de nya reglerna gynnar bensin och diesel istället för det förnybara. Och det är många som har försökt sätta käppar i hjulen både för den svenska etanolen och för biodrivmedel från skogen.

  De nya biobränslereglerna syftar till att ge nya, mer avancerade biobränslen en knuff framåt. Tekniken finns, men få har vågat investera på grund av allt för mycket osäkerhet.

  Många av de avancerade biobränslena kommer från den tunga industri som byggde Sverige starkt – från jorden, skogen och stålet. Med ny teknik blir jordbrukets och pappersbrukens restprodukter och cellulosa från skogen till biobränsle. Avancerade mikrobiska processer kan i dag göra biobränslen av utsläppen från stålverk och andra metallurgiska processer. Halva Sveriges yta är täckt av skog. Våra pappersbruk tillverkar en fjärdedel av all pappersmassa som används i EU. Här finns basen till framtidens biobränslen och Sverige har stor potential att exportera grön energi.

  För svensk del är det avgörande att de nya reglerna inte slår mot biodrivmedel från skogen. Miljöpartiets gröna grupp har krävt olika regler för olika delar av trädet – de vill göra biobränslen av toppar, men inte av grenar. Trots att det är uppenbart att klimatnyttan är lika hög. Fransmännen lierade sig med amerikanska kemijättar i ett försök att förbjuda den svenska talloljedieseln för att säkra tillgången till billiga restprodukter för kemiindustrin.

  Sällan har jag mött så mycket lobbying som mot de svenska biobränslena från skogen. Efter mycket slit ser nu talloljan ut att klara sig och det blir sannolikt inte olika regler för olika delar av trädet. Men det hänger på håret in i det sista.

  Däremot kräver Europaparlamentet en begränsning av den svenska etanolen, som ett led i en utfasning av grödebaserade biobränslen. Och visst finns det dåliga grödebaserade biobränslen, om det råder inga tvivel. Men det finns också väldigt bra. Lantmännens anläggningar i Sverige producerar etanol som minskar utsläppen med upp till 90 procent.

  Naturskyddsföreningen har i sitt remissvar varnat för att en sådan linje riskerar att underminera konsumenternas förtroende för alla biobränslen och snarast blir en kamp för bensin och diesel. Men tyvärr har vi ännu inte lyckats övertyga socialdemokrater, liberaler och gröna som kräver benhårda tag mot den svenska etanolen.

  Ett ytterligare problem är att kampen mot etanolen helt saknar stöd bland EU:s medlemsländer. De orealistiska kraven riskerar därför att fälla hela reformen. Detta minskar också möjligheten att få Europas länder att förbinda sig att öka användningen av avancerade biobränslen.

  Kommer vi inte överens med medlemsländerna blir det inga nya regler alls och heller inga investeringar, ingen tillväxt och inga nya jobb. Sverige har potential att bli en stor exportör av grön energi. Men det hänger på att vi kan ro i land reformen av EU:s biobränsleregler.

  Christofer Fjellner, Europaparlamentariker för Moderaterna, samt förhandlare för biobränslereformen i EPP, Europaparlamentets största partigrupp

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra