Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Jens Holm (V): "Miljöbudgeten offras av de borgerliga+SD"

  Foto: Riksdagen

  Ett av kammarens sista beslut innan riksdagens juluppehåll blir att fatta beslut om nästa års åtgärder för naturvård och klimatinsatser. Det handlar om utgiftsområde 20 i regeringens statsbudget; miljöbudgeten.
  Som bekant är utgiftsramarna redan fastställda av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna sedan deras budgetbeslut den 3 december. För miljön och klimatarbetet kommer därför med 2015 års budget innehålla neddragningar på drygt 1,5 miljarder kronor – eller 22 procent – jämfört med regeringens förslag. Efter åtta år av svältkur skulle regeringens förslag ha inneburit de största miljö- och klimatsatsningarna på mycket länge. Nu blir det inte så.
  Ett av de viktigaste förslagen var den nyinrättade klimatsatsningen, Klimatinvesteringar i kommuner och landsting, som under mandatperioden skulle inneburit en statlig satsning på två miljarder kronor där lokalt och regionalt aktiva skulle kunna söka stöd för investeringar i förnybar energi, hållbara trafiklösningar, energieffektivisering, informationssatsningar på skolor och åtgärder för beteendeförändringar för att nämna några exempel. Att lokala investeringsprogram har varit framgångsrikt tidigare visar till exempel Naturvårdsverkets rapport från i fjol om tidigare klimatinvesteringsprogram som totalt minskade utsläppen med elva miljoner ton och plockade bort två terrawattimmar fossil energi årligen. Det här stoppas nu av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna.
  Den budget som nu röstas bort skulle också ha gett ett välbehövligt extrabidrag – ungefär 200 miljoner kronor extra under mandatperioden – till att anpassa Sverige till det förändrade klimatet. Det här var satsningar som skulle ha handlat om att bygga om delar av våra städer, skydda oss mot havsnivåhöjningen och extremväder, säkerställa fortsatt livsmedelsförsörjning, skydda vårt grundvatten och att förhindra farliga skred. Ja, det är några exempel på det viktiga arbetet med klimatanpassning, som länge varit eftersatt i Sverige, som nu uteblir på grund av de borgerliga partierna och SD.
  Utöver det jag redan nämnt finns det fler viktiga miljö- och klimatsatsningar som nu uteblir. Nu talar jag bara om 2015:

  • 660 miljoner extra till skydd av värdefull natur. Nej säger borgerliga+SD.
  • 350 miljoner extra för åtgärder för värdefull natur. Nej säger borgerliga+SD.
  • 183 miljoner extra till sanering av förorenade områden. Nej säger borgerliga+SD.
  • 75 miljoner extra till miljöövervakning. Nej säger borgerliga+SD.
  • 75 miljoner extra till havs- och vattenmiljösatsningar. Nej säger borgerliga+SD.
  • 35 miljoner extra till Naturvårdsverket. Nej säger borgerliga+SD.
  • 20 miljoner extra till Havs- och vattenmyndigheten. Nej säger borgerliga+SD.

  Med budgeten från M, C, FP, KD och SD kan banker, storföretag och Sveriges allra rikaste räkna med mer pengar i plånboken. Alla andra får mindre; pensionärer, arbetslösa, låginkomsttagare och till detta kan vi också lägga vår hårt sargade miljö. Det här är högerpolitik när den är som värst: Åt den som har skall varda givet. Det finansieras med ökade klyftor och miljösvek.
  På klimattoppmötet COP20 i Lima, Peru, underströk alla länder vikten av vi måste göra vår hemläxa, särskilt vi i den industrialiserade delen av världen, vi som skapat klimatförändringen. Hur ska Sverige nu kunna göra detta med de uteblivna miljö- och klimatsatsningarna? Hur ska Sverige nu kunna vara trovärdigt på klimatområdet? Det borde de borgerliga partierna samt Sverigedemokraterna svara på.
  Jens Holm (V), miljö- och klimatpolitisk talesperson

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra