Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt

  Lägg ner Bromma Flygplats

  Foto: Privat

  Beteendeförändringarna under pandemin lägger grunden för ett samhälle där vi kommer att flyga mindre, skriver William Olsson, språkrör Grön Ungdom Stockholm.

  Coronapandemin har gjort att Sverige i allt högre grad förändrats som samhälle. Universiteten har börjat göra salstentor digitalt, kontorsjobb och möten som tidigare skedde på plats kan göras hemifrån och mässor och konferenser har blivit interaktiva livesändningar. Istället för att åka SUV till närmsta köpcentrum har folk börjat köpa tjänster online och flygresandet har minskat. 

  Vi har gått mot en förändring där en annan typ av mobilitet visat sig i framtidens ljus. Denna beteendeförändring lägger nu grunden för ett samhälle där vi kommer att flyga mindre. Rörlighet och tillgänglighet har fått nya betydelser.

  Men flygresandet har retirerat i Sverige redan före pandemin. Beteenden i samhället i stort tyder också på att människor allt mer sällan väljer att flyga, de senaste åren har präglats av ord som hemester, swemester och tågsemester. Det finns mycket som tyder på att vi som samhälle håller på att förändras. 

  Mot bakgrund av detta har Swedavia meddelat att det inte längre är affärsmässigt motiverat att driva Bromma Flygplats på grund av att flygmarknaden har förändrats i grunden. Det innebär i praktiken att man från bolagets sida menar att resorna från flygplatsen inte kommer återhämta sig inom en överskådlig framtid. Om vi ska fortsätta driva flygplatsen kommer oerhörda summor behöva skjutas in i Bromma Flygplats. Vi behöver lägga ner Bromma Flygplats, nu. 

  Det finns två centrala argument till vad vi borde göra för pengarna vi kan tjäna in genom att stänga flygplatsen. Det första är naturligtvis att investera i järnvägen. Vi behöver rusta upp svenska järnväg för att undvika trafikstopp och bygga nya snabbtåg så att det går fort att resa genom Sverige. Det är framtiden. 

  Det andra är att vi kan börja planera en ny stadsdel i Stockholm för att möta den enorma bostadskris som min generation växt upp i. Denna stadsdel har i tidigare planering kallats Bromma Parkstad, men vi vill föreslå ett annat namn: Ungdomstorget. Detta på grund av att det skulle gå att öronmärka bostäder för unga på marken där flygplatsen står idag.

  50 000 nya bostäder skulle kunna byggas i Bromma som skulle kunna se till att fler får en bostad. Dessutom skulle Stockholms stad tjäna stora summor på markförsäljningen till byggbolag som sedan i sin tur kan användas för att rusta upp infrastrukturen i Stockholm och göra det till en mer jämlik och bättre stad. 

  William Olsson, språkrör Grön Ungdom Stockholm


  Det här är en debattartikel publicerad på SMB:s opinionsida. Åsikterna i texten tillhör skribenten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!