Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Matilda Ernkrans (S): ”Så får vi människor med oss i omställningen”

  Foto: Socialdemokraterna

  I morgon har den högerinriktade tankesmedjan Fores ett seminarium om en ny bok om moderat miljöpolitik. I inbjudan påstås att det är liberaliseringar och marknadsekonomi som kan lösa våra miljöproblem. Ronald Reagan och Margaret Thatcher lyfts fram som ”miljöhjältar”.

  Två provocerande påståenden som självklart är helt felaktiga.

  Detta ger mig en anledning att skriva om socialdemokratisk miljöpolitik. Också eftersom många nu tror att den inte finns eftersom Socialdemokraterna bildat regering med Miljöpartiet och att det partiet får sköta miljöpolitiken så länge den inte inkräktar på jobb och välfärd.

  Detta är lika felaktigt som att Thatcher och Reagan är miljöhjältar. Sanningen är att det faktum att politiken utvecklats och att partierna närmat sig varandra har gjort samarbetet möjligt.

  Nyckeln är att arbeta för att omställningen till ett klimatsmartare och hållbarare samhälle ska ge oss fler och nya jobb genom innovationer och modernitet. En inriktning där klimat och miljö går hand i hand med tillväxt, jobb och välfärd är det som gör att vi får människor med oss i omställningen. Det är något som i dag präglar samarbetsregeringens miljöpolitik – snarare än åsikten att klimat- och miljöpolitik kommer att innebära uppoffringar och minskad välfärd.

  Den socialdemokratiska politiken har tagit Sverige ur fattigdom, skapat dagens välstånd och byggt ett framgångsrikt näringsliv. Genom att se till att alla fick utbildning och social trygghet blev Sverige en välfärdsstat vars uppbyggnad sedan kopierats världen över.

  Vi gjorde det med politik, inte genom att släppa marknaden helt fri. Och vi gjorde det genom att förankra förändringarna brett i samhället.

  Att förändra Sverige från ett fossilberoende land till ett som bygger på förnybar energi och hållbart utnyttjande av vår resurser kräver samma åtgärder. Det är en omställning av samma dimension. Den måste göras med brett stöd från samhällets alla delar och den måste göras på ett sätt som skapar nya jobb och utvecklar välfärden.

  Klimatkrisen och miljöproblemen är marknadsmisslyckanden. Det har inte funnits och finns inte instrument som skyddar miljön i en helt liberaliserad ekonomi. Okontrollerad driver marknadsekonomin fram ökad utvinning och användning av fossila bränslen. Den kostnad som detta innebär för nästa generation kan inte en marknadsekonomi hantera utan stark politisk styrning.

  Marknadsekonomin är det redskap vi ska använda. Men i en nyliberal politik är marknadsekonomin bara den kontext, det sammanhang där vi verkar. Det leder oss fel, det ökar klimat- och miljöproblemen.

  Jag tror inte ett dugg på att Thatcher eller Reagan ens visste på allvar vad klimathotet var. Jag tror inte heller att dagens moderata partiledning drivs av en ambition att ställa om samhället i hållbar riktning. För dem handlar det om ”greenwash” – att vara tillräckligt bra på något för att inte skrämma bort de som har förstått. Det är ingen ärlig strävan mot en klimatomställning. Det är politisk taktik.

  Jag förstår att Moderaterna måste skriva böcker för att försöka bevisa trovärdigheten i partiets politik. Vi socialdemokrater har en historia som säger tillräckligt. De insatser som Margot Wallström gjorde som miljökommissionär blir mer och mer betydelsefulla. Det system med miljökvalitetsmål som Birgitta Dahl och Anna Lindh drev igenom är det fundament som vi fortfarande arbetar efter. Den FN-konferens om miljö i Stockholm som Olof Palme och Inga Thorsson fick till stånd 1972 är ursprunget till stora delar av dagens internationella miljöarbete.

  Socialdemokratisk miljöpolitik är fortfarande en drivande kraft och mycket återstår. Nu står vi inför bygget av ett klimatpolitiskt ramverk som ska leverera nollutsläpp 2050, det blir onekligen en stor utmaning att ta oss an.

  Matilda Ernkrans (S), klimat- och miljöpolitisk talesperson

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra