Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Mattias Goldmann, Fores: ”Vi välkomnar Miljöpolitik för socialdemokrater”

  Foto: Fores

  ”Den svenska borgerligheten har ofta lämnat walk over i miljöfrågor och istället gjort det till sitt paradnummer att dela ut hamburgare på vegetariska skoldagar, vara emot höjd bensinskatt och ta strid för både flygplatser och jättemotorvägar. Få konstruktiva förslag har hörts”.

  Orden är från Supermiljöbloggens recension av Mattias Svenssons bok Miljöpolitik för moderater, men rimmar väldigt väl med vår analys och vår grund för att ge ut boken.

  Miljöpolitik för moderater har undertiteln ”Och för alla andra som missat att myllrande storstäder, växande ekonomi, ny teknik, global handel, skatteväxling och en riktigt god köttbit är vägen till en grönare framtid”. Det är alltså inte, som socialdemokraten Matilda Ernkrans tycks ha missat (SMB 2/2), en bok enbart av, för och om moderater. Det har också bland annat vänstersajten Politism uppfattat; de kallar den ”en väldigt gedigen bok”.

  Vår utgångspunkt är enkel; miljöfrågan är för viktig för att låta ledande partier ha en så pass svag agenda på området som bland annat Moderaterna hittills haft. Denna approach tycks uppröra Matilda Ernkrans; hon verkar vilja måla in Moderaterna i ett miljöfientligt hörn. Då går partipolitiska ränker före sakfrågan på ett ledsamt sätt.

  Matilda Ernkrans ogillar Margaret Thatcher och Ronald Reagan och menar att de inte gjort något för miljön. Olof Palme och Ingvar Carlsson var av annan åsikt; dessa fyra var tillsammans drivande i att Montrealprotokollet blev av – det som allmänt refereras som en av få riktigt framgångsrika internationella miljööverenskommelser. ”Jag tror inte ett dugg på att Thatcher eller Reagan ens visste på allvar vad klimathotet var”, skriver Ernkrans. Men redan 1990 – långt innan de flesta vaknat upp i frågan, höll Margaret Thatcher sitt brandtal i klimatfrågan:

  The danger of global warming is as yet unseen, but real enough for us to make changes and sacrifices, so that we do not live at the expense of future generations. Our ability to come together to stop or limit damage to the world’s environment will be perhaps the greatest test of how far we can act as a world community.

  Matilda Ernkrans slåss mot väderkvarnar när hon skriver att ”Det har inte funnits och finns inte in­stru­ment som skyddar miljön i en helt li­be­ra­li­se­rad ekonomi.” Inte heller föreslås något sådant i Miljöpolitik för moderater, tvärtom uppskattas i de många positiva recensionerna att Mattias Svensson lyckas balansera vikten av att stimulera marknaden med behovet av väl avvägda restriktioner. Även Per Schlingmanns förord har detta perspektiv; han föreslår en omfattande grön skatteväxling – inte den nedmontering av välfärdsstaten som Ernkrans utmålar.

  Matilda Ernkrans konstaterar själv att ”många nu tror att so­ci­al­de­mo­kra­tisk mil­jö­po­li­tik inte finns”, och slår fast att det är felaktigt, med motiveringen att ”Den so­ci­al­de­mo­kra­tis­ka politiken har tagit Sverige ur fattigdom, skapat dagens välstånd och byggt ett fram­gångs­rikt nä­rings­liv.” Den exakta kopplingen mellan denna historiska bedrift och hur framtidens klimatproblem bäst ska lösas låter sig knappast förklaras på 3 000 tecken, så låt oss inte lasta Ernkrans för att receptet inte kom med denna gång. I stället en öppen inbjudan: Boken Miljöpolitik för socialdemokrater är ännu oskriven. Är du sugen, Matilda, så tar vi gärna emot en synopsis!

  Mattias Goldmann, vd Fores

  ___

  I eftermiddag lanseras Mattias Svenssons Miljöpolitik för moderater, hos Fores, bland annat med paneldiskussion med Maria Wetterstrand och Per Schlingmann. Lanseringen kommer läggas upp på Fores Youtube-kanal. Det är fullsatt, men de fem bästa motiveringarna till brev@fores.se får komma in!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra