Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Pär Holmgren: "Inget annat land har bättre förutsättningar än Sverige"

    Då har vi fått ännu en påminnelse från FN:s klimatpanel om den allvarliga situation som vi har försatt oss själva i. Rapporterna från klimatpanelen är långa, men egentligen går de att sammanfatta i en kort mening. ”Läget är värre än i den förra rapporten.” Det beror framför allt på att utsläppen av växthusgaser fortsätter, trots alla tidigare varningar om konsekvenserna av ett förändrat klimat. Globalt lär 2014 återigen bli ett rekordår när det gäller utsläpp.
    Och 2014 blir med stor sannolikhet även det varmaste år som uppmätts på jorden, i en mätserie som börjar 1880. De senaste årens ”paus” i uppvärmning verkar nu gå mot sitt slut. Pausen har främst berott på att mer värme än normalt har lagrats i världshaven, vilket även FN:s klimatpanel förklarar tydligt i rapporten. Mycket tyder nu på att delar av den värmen kan återföras till atmosfären under de kommande månaderna, då en ny så kallad ”El Niño” förväntas ge ett tillskott av värme till atmosfären. Och i så fall är det en stor risk för att 2015 blir ännu varmare.
    Sveriges klimatpåverkan ökar också, om man räknar in utsläpp från konsumtion av importerade varor (och drar bort motsvarande för export). Naturvårdsverkets siffror visar då att våra utsläpp de senaste åren per person ligger på drygt tio ton koldioxidekvivalenter. De måste minska till hälften 2020, om de utsläpp som Sverige orsakar inte ska överstiga den förändring per person som måste ske. Det är verkligen ingen ursäkt att vi är ett litet land och att våra utsläpp är små jämfört med de totala utsläppen i världen. I så fall kan vilket land eller vilken storstad som helst, med cirka tio miljoner innevånare, resonera på samma sätt.
    De utsläpp som sker inom vårt lands gränser har däremot minskat de senaste 20 åren. Men det beror främst på att vi inte längre producerar lika stor del av den mat vi äter och på att delar av industrin har lagts ner. Vill vi effektivt minska utsläppen ytterligare i Sverige kan vi teoretiskt lägga ner allt jordbruk. Men jag hoppas verkligen inte att någon beslutsfattare skulle se det som ett steg i en hållbar riktning, även om det skulle ge oss en snyggare statistik när det gäller utsläppen av växthusgaser i Sverige.
    Ur ett globalt perspektiv är klimatfrågan enkel. Den handlar framför allt om att sluta gräva upp kol, olja och naturgas. Internationellt kan Sverige göra mycket – om vi vill! Vi kan arbeta för att ingen olja eller naturgas ska utvinnas i Arktis. Även om vår förre utrikesminister Carl Bildt ansåg att man kunde utvinna olja i Arktis på ett hållbart sätt är det egentligen exakt det som klimatfrågan handlar om. Pumpas det upp olja i Arktis leder det till fortsatta utsläpp av växthusgaser som överstiger de nivåer som FN:s klimatpanel tydligt visar att vi måste hålla oss under. Den viktigaste slutsatsen i den senaste rapporten är att nästan all utvinningsbar fossil energi måste vara kvar i marken.
    Frågan är om något land i världen har bättre förutsättningar än Sverige när det gäller att klara av en omställning till ett helt fossilfritt samhälle. Vi har bra förutsättningar för förnybara energikällor som vattenkraft, vindkraft och bioenergi. Om inte vi klarar av det, vilket land kan då göra det? Vi borde producera ännu mer förnybar energi och sedan se till att övriga Europa får användning av den, genom att öka överföringskapaciteten från Sverige till kontinenten. Det leder till att kolkraftverk och kolgruvor i Europa kan fasas ut vilket gör att kol blir kvar i marken!
    Genom Vattenfall har Sverige dessutom en möjlighet att påverka utvecklingen i andra europeiska länder – och därmed också ett ansvar. Vi behöver ta det ansvaret och därigenom undvika att kortsiktiga ekonomiska intressen får avgöra hur mycket kol som ska brytas i Europa under de kommande årtiondena. Den nya rapporten från FN:s klimatpanel visar tydligt vad vi måste göra. Nu är det bara att sätta igång!
    Pär Holmgren, meteorolog och författare, aktuell med boken Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt
    (Detta är en längre version av den artikel som tidigare har publicerats på SVT Opinion)
     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.