Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Peter Eriksson (MP): ”Dags att ta itu med klimatfinansieringen”

  Foto: Pressbild

  ”Det är genom att följa pengarna, se till att satsningarna i EU:s budget är riktiga, som klimatmålen verkligen kan nås.” Det skriver Peter Eriksson, Europaparlamentariker för Miljöpartiet.

  När klimatförhandlingarna i Paris nu äntligen har rotts i hamn är det dags att fundera på vad som sker här näst. Hur följer EU upp löften och åtaganden?

  Gröna gruppen i Europaparlamentet har vänt sig till EU-kommissionen och bett kommissionen utvärdera budgetförslaget ur ett klimatperspektiv.

  Miljöpartiet i Europaparlamentet tycker det är dags att ta itu med klimatfinansieringen. Det är genom att följa pengarna, se till att satsningarna i EU:s budget är riktiga, som klimatmålen verkligen kan nås.

  EU-kommissionen borde ta sig en ordentlig titt på EUs budget, granska den som helhet med prestationsbaserad budgetering som utgångspunkt.  EU:s budgetförslag för 2017 arbetas under de kommande månaderna fram. Andan i Parisavtalet måste vara riktgivande, att noggrant avväga vad våra tillgångar används till. Det gäller att proritera rätt.

  I praktiken innebär det att det först gäller att spåra de budgetlinjer som begränsar och de som möjliggör anpassning. Kommissionen bör eliminera utgifter som direkt eller indirekt bidrar till att öka växthusgaserna. EU-kommissionen måste helt enkelt göra en utvärdering av budgetförslaget och utarbeta den så att den tjänar klimatet. Klimatarbete kan inte bedrivas i separata stuprör om vi ska förverkliga Parisavtalet. All verksamhet måste klimatprövas.

  Antalet frågor som måste lösas är många. Det behövs satsningar på en infrastruktur som banar väg för det energiskifte Paris-avtalet obönhörligen förutsätter. Satsningarna på förnybar energi och energieffektivitet och forskning på området måste stärkas. Hur kan EU rikta pengar till hållbara transportformer? Existerande manöverutrymme ska utnyttjas för att omdirigera jordbruksfinansieringen så att EUs jordbruk blir klimatsäkert och utsläppen av växthusgaser från jordbruket minskar. EU:s sammanhållningspolitik som under nuvarande sjuårscykel investerar 351,8 miljarder Euro i Europa måste investeras mer klimatsmart. EU måste finansiera internationellt samarbete för att bekämpa uppvärmningen. Det behövs pengar för att hjälpa särskilt utsatta länder att bekämpa klimatförändringarna.

  Om vi låter bli att ta itu med prioriteringarna är risken överhängande att Paris-avtalets mål inte uppfylls, att avtalsdokumentet endast blir tomma ord. Det är bara genom att göra klimatförändringen till en prioritet inom olika nyckelområden som EU kan nå det mål unionen varit med om att ställa: att hålla uppvärmningen klart under 2 grader och försöka nå målet på 1,5 grader.

   

  Peter Eriksson
  Europaparlamentariker för Miljöpartiet

   

  —–

  Rättelse: I en tidigare version förekom en felaktig siffra för EU:s sammanhållningspolitik. Artikeln har uppdaterats med korrekt siffra.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra