Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Sara Haasmark, Fastighetsägarna: Glömmer vi helt bort hållbarhet vid en flytt?

    Det är inte ovanligt att kontorshyresgäster river ut allt befintligt för att sätta sin egen prägel på kontoret när de flyttar in i nya lokaler. Det är heller inte ovanligt att allt rivs ut när ett hushåll flyttar in i ett hus eller en bostadsrätt. Det mesta byts ut. I några enstaka fall kanske en del lämnas för återanvändning, men ofta blir det ingen ny användning för det som rivs ut. Det slängs. Och visst. Det är trevligt att få det ljust och fräscht när man flyttar in i nya lokaler eller ett nytt boende. Men måste det innebära att allt byts ut? Att allt det gamla slängs?
    Tänk om vi inför en flytt, vare sig det gällde ett kontor eller en bostad, tog fram siffror på den klimatpåverkan som våra val skulle medföra. Tänk om vi tog fram olika alternativ där ett var att byta ut allt och ett var ett mer klimatsmart alternativ och ett till och med var ett klimatpositivt alternativ där vi åstadkommer en CO2-sänka? Tror ni inte att om vi gjorde det kanske chansen var större att vi valde det klimatsmartare alternativet eller till och med det klimatpositiva alternativet. Jag tror det. För jag tror att om jag vid beslutstillfället får information om den konkreta påverkan så gör jag ett bättre val. Jag får en knuff i rätt riktning. Det tar emot att göra ett sämre alternativ om jag vid beslutögonblicket fått svart på vitt vilken påverkan mitt val har. Och om så nu inte sker, så skulle jag åtminstone vara medveten om mitt sämre val. Och det har betydelse. För nästa gång är chansen större att jag gör det bättre valet.
    För trots att företag och privatpersoner har höga ambitioner när det gäller miljöengagemang så ingår en flytt ofta inte i miljöengagemanget. Där företag kanske både har miljöpolicy och miljömärkt el och som privatperson har man kanske både källsortering och kravmärkt mat så försvinner hållbarhetstänket helt vid en flytt. När det kommer till att flytta så verkar det som hållbarhetstänket helt glöms bort.
    Vi behöver nog alla tänka om och tänka nytt när det gäller att leva mer hållbart. Både privat och i arbetslivet. Och det gäller inte bara vid byte av lokaler och boenden utan även vid andra förändringar. Vi behöver se om vi kan göra förändringar med det vi redan har. Vad går att återanvända, vad kan vi upcycla, vad kan köpas begagnat? Kan vi dessutom ändra vår syn på vad som är snyggt skulle det vara perfekt. Allt som är använt, slitet och nött kanske inte är fult. Det kanske kan vara vackert med slitet och nött. Där kan val av hållbara och flexibla kvalitetsprodukter och material av hög kvalitet vara en viktig del av lösningen.
    Vi måste tänka om när vi flyttar. Vi måste se vår resurs-, miljö-, och klimatpåverkan även vid en flytt. Och vi behöver alla göra bättre val. Men siffror på hur valen vi gör vid en flytt påverkar klimatet skulle jag definitivt vilja se. Det blir så mycket mer konkret då. Inget som går att vifta bort. Varje val påverkar liksom.
    Sara Haasmark, hållbarhetschef, Fastighetsägarna
     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.