Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  ”Stockholm måste bli klimatsmart – sälj fossilinvesteringarna”

  Foto: Fossil Free Sverige

  Stockholms stad, med finansborgarråd Karin Wanngård (S) i spetsen, har chansen att bli världens första huvudstad som säljer sina investeringar i fossilindustrin. En ny granskning visar att Stockholms stad placerar 30 miljoner kronor i 45 av världens största fossilbolag. Att investera i kol-, olje- och gasbolag rimmar illa med stadens mål om att vara en hållbar stad och bidra till en klimatsäker framtid.

  För att komma tillrätta med de mest akuta klimatproblemen måste vi enligt den senaste klimatforskningen lämna minst 80 procent av redan funna fossila bränslen i marken. Att förhindra de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna bör vara högsta politiska och ekonomiska prioritet, såväl globalt som lokalt.

  För att göra det kan vi inte passivt invänta ett osäkert klimatavtal från höstens klimatförhandlingar i Paris. Varje land, varje organisation och varje stad måste redan nu gemensamt vända utvecklingen. Att överge investeringar i kol-, olje- och fossilgasbolag kan ge det nödvändiga bränsle som kampen mot klimatförändringarna behöver.

  Utvecklingen kan tyckas dyster men det finns ljusglimtar. Runtom i världen engagerar sig nu människor för att få sina kommuner, högskolor, trossamfund och pensionsfonder att göra sig av med destruktiva investeringar i fossilbolag, så kallad divestering.

  Alltifrån stora städer som Seattle och mindre städer som Örebro till globala trossamfund som Kyrkornas världsråd och högskolor som Chalmers har fått upp ögonen för frågan och beslutat att endast tillåta fossilfria investeringar.

  Även regeringen har satt klimatfrågan högt upp på agendan. I regeringsförklaringen slog regeringen fast att ”Sverige ska vara en global förebild, i vår utveckling, vår jämlikhet och vårt ledarskap i klimatomställningen.” Det är därför upprörande att många svenska kommuner trots det har fossilbolag i sina aktie- och fondportföljer.

  Stockholms stad investerar dessvärre pengar i många av branschens värstingar, däribland BP, Exxon Mobil och Total. Sammanlagt rör det sig om mer än 30 miljoner kronor placerade i 45 av världens 200 största fossilbolag.

  Fossila bränslen – kol, olja och gas – hör inte hemma i ett hållbart samhälle. En kommun som vill bromsa klimatförändringarna bör därför ha insikt om att fossilbolagen inte längre kommer att vara verksamma och lönsamma framöver, när vi på allvar inleder en klimatomställning. En trygg planet och fossilbolag är alltså en ekvation som inte går ihop – och detsamma gäller en seriös klimatpolitik och investeringar i kol, olja och gas.

  Därför är vår uppmaning till Stockholms stad, i likhet med det medborgarinitiativ som lämnas över till staden den 13 februari, bland annat:

  • att Stockholms stad genast antar en ny placeringspolicy där de medel staden ansvarar för ej får investeras i världens 200 största kol-, olje- och gasbolag
  • att Stockholms stad omgående antar en plan för hur befintliga innehav inom dessa kol-, olje- och gasbolag ska avyttras (säljas) inom en femårsperiod
  • att Stockholms stad redovisar övergångsprocessen på ett sätt som är transparent för stadens medborgare
  • att Stockholms stad uppmanar de som förvaltar stadens anställdas pensionspengar att även de bör divestera ur fossilindustrin (till exempel AP-fonderna)

  Stockholm stad styrs idag av en röd-grön-rosa majoritet. Genom sitt agerande kan huvudstaden ge viktiga signaler till andra städer, i Sverige och utomlands, och därigenom vara med och driva på utvecklingen. Stockholms stad har möjlighet att bli världens första huvudstad att helt lämna fossila investeringar bakom sig.

  Utöver de viktiga signaler detta skulle sända innebär det också ett ansvarsfullt förvaltande ur ett ekonomiskt perspektiv. Allt fler talar om att dessa bolag sitter på potentiellt strandade tillgångar, tillgångar som inte kommer kunna utvinnas i framtiden och som därmed blir värdelösa. En växande skara investerare har börjat beakta detta i sina kalkyler. Att investera fossilt för att få avkastning är inte längre enbart omoraliskt. Det är även en dålig affär.

  I dag den 14 februari är det Global Divestment Day, då människor över hela världen kommer att uppmana institutioner att divestera. Att divestera ur fossilindustrin är ett viktigt ställningstagande för omställningen till ett fossilfritt, förnybart samhälle. Tillsammans kan engagerade medborgare, kloka investerare och ansvarstagande institutioner bidra till att förändra normer, och därmed stärka de vindar som blåser oss mot ett samhälle fritt från ansvarslösa fossilbolag.

  Vi uppmanar nu finansborgarråd Karin Wanngård (S) att försäkra oss om att Stockholms stad tar sitt ansvar för klimatet och gör fossila bränslen till historia. Framtiden är förnybar och det är framtiden vi måste investera i.

  Olivia Linander, nationell samordnare för 350.org & Fossil Free-kampanjen
  Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige
  Kim Uddh, PUSH Sverige
  Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen
  Samuel Jarrick, talesperson för Klimataktion

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra